Logo

Hønsetarm - Cerastium biebersteinii

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hønsetarm - Cerastium biebersteinii

Flere arter af hønsetarm er almindelige ukrudtsplanter på marker og i haver; andre er smukke og rigtblomstrende prydplanter til stengærder og skrånin­ger. Det mærkelige navn er kendt fra gammel tid; det hentyder til, at stæng­lens centralcylinder er sej og elastisk som en hønsetarm. Centralcylinderen kan trækkes ud af stænglen som en tynd, bleg »tarm«. Det kan man også gøre med stænglerne på et andet al­mindeligt ukrudt, nemlig fuglegræs (Stellaria media).

De dyrkede hønsetarm går ofte under det mere poetiske navn sommersne, der udmærket beskriver den over­dådighed af hvide stjerneblomster, der dækker planterne.

 

Storblomstret hønsetarm (Cerastium arvense 'Compactum²) er velegnet i fritidshaver og på naturgrunde.

 

Vækstkrav: Hønsetarm vokser godt på enhver ikke alt for fugtig jord. På meget næringsrig eller stærkt gødet jord mister den ofte den smukke sølv­grå hårbeklædning på bladene, gror kraftigere til og blomstrer ikke så rigt. Den kan trives i halvskygge, men man får mere glæde af den i fuld sol.

 

Pleje: Hønsetarm formeres ved frøud­sæd, men lettere ved deling af store planter; der skal blot følge en smule rod med de nye enkeltplanter for at få dem til at vokse videre på det nye voksested. Stiklinger kan tages straks efter afblomstringen Hønsetarm for­handles oftest i potter og kan så ud­plantes i haven selv i fuld blomst; ved plantning af 9 planter pr. m² vil man i løbet af en sommer få jorden plante­dækket. Planterne kan skæres let til­bage efter afblomstringen, så de sky­der nye, kraftige skud. Hønsetarm har en næsten ukrudtsagtig kraftig vækst, som må begrænses af og til, så nabo­planterne ikke generes; det kan ske ved at afhugge planteranden med en spade.

 

Anvendelse: Hønsetarm er glimrende til plantning på tørmure eller stengær­der, men også til jorddækning af skrå­ninger, som bunddække under større solitærplanter, eller i en flerårig blom­stereng.

 

Andre arter:

Gråbladet hønsetarm (Cerastium tomentosum var. columnae) minder meget om Cerastium bieberstei­nii, men har knap så kraftig vækst. Den danner smukke sølvgrå tæpper, hvis bladfarve har næsten større pryd­værdi end blomsterne. Planten er me­get lav, kun ca. 12 cm. Velegnet til stengærder, stenbede og som bund­plante under bl.a. berberis, dværgmi­spel, mahonie, vildroser og andre buske med farvede frugter, der frem­hæves af hønsetarmens sølvgrå blade.

 

Storblomstret hønsetarm (Cerastium arvense) har matgrønt løv og hvide blomster i maj-juni. Det er en almin­delig ukrudtsplante på marker og langs veje. Som prydplante dyrkes sorten 'Compactum', som kun danner få udløbere. Den kan især anvendes i fritidshaver og naturhaver med næringsfattig jord.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (14 stemmer)
Siden er blevet set 6.603 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1116620-05-2017 23:45:23 Badri
Hi , jeg leder efter denne plante Hønsetarm. 1000tak

Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her