Logo

Hør - Linum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hør - Linum

Linum er det gamle latinske navn på planten, og de fleste arter er hjemme­hørende i Middelhavslandene. Der er både en- og flerårige urter samt halv­buske i slægten. Planten er rank, bla­dene helrandede og ofte siddende. Blomsterne er regelmæssige, oftest femtallige og samlet i gaffelformede, senere svikkelformede forgreninger. Frugten er en kapsel. Frøene bliver slimede i vand.

 

Gul hør (Linum flavum) er en halvbusk, velegnet til stenbed eller staudebed.

 

Almindelig hør (Linum usitatissimum) dyrkes som tekstilplante og olieplante; men den er også smuk i havens blomsterbede.

 

Rød hør (Linum grandiflorum) er en enårig sommerblomst; den er meget velegnet til barnets have.

 

Flerårig hør (Linum perenne) har elegante blå blomster; den er her plantet sammen med gul røllike og blåsvingel.

 

Vækstkrav: Let, varm jord i fuld sol.

 

Pleje: Frøet sås på blivestedet i april-maj, og småplanterne udtyndes til 15- 20 cm²s afstand. De flerårige arter kan med fordel skæres lidt tilbage efter blomstringen.

 

Arter:

Almindelig hør (Linum usitatis­simum) er en vigtig nytteplante, hvis kulturformer kan deles i to grupper: tærskehør , hvis taver anvendes i teks­tilfabrikationen, og oliehør , der har meget olierige frø, hvoraf der udvindes linolie. Når denne olie udsættes for luftens ilt, forandres konsistensen fra flydende til fast form. Planterne er enårige og blomsterne blå.

 

Flerårig hør (Linum perenne) bliver 30-60 cm høj, og der findes foruden arten, der har blå blomster, former med hvide eller violette blomster. An­vendes i staudebed og stenbed.

 

Gul hør (Linum flavum) er hjemmehø­rende i Mellem- og Østeuropa og bli­ver 20-50 cm høj. Planten er en halv­busk og har gule blomster med mørke­re nerver; de er samlet i åbne, Iåblorn­strede stande. Anvendes i staudebed og stenbed. Ikke helt hårdfør.

 

Rød hør (Linum grandiflorum) er en­årig og bliver ca. 30 cm høj. Planten er

forgrenet og tætbladet, og blomsterne er skinnende røde. En meget anvende­lig sommerblomst som indfatning af bede eller mellem andre sommerblom­ster. Rød hør er velegnet til barnets have (se denne artikel). Frøene er flade, glatte og rare at røre ved; det er en dejlig fornemmelse at lade dem løbe mellem fingrene. Desuden er de nemme at så, spirer hurtigt og er i blomst 6-8 uger efter såningen.

 

Østrigsk hør (Linum austriacum) er flerårig og ca. 30 cm høj. Blomsterne er lyseblå med gul negl. God i stenbedet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 4.605 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her