Logo

Hør, newzealandsk - Phormium tenax

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hør, newzealandsk - Phormium tenax

Navnet Phormium er afledt af græsk formion = måtte; plantens blade leverer så stærke fibre, at de kan bruges til vævning. Dette har New Zealands maorier udnyttet til vævning af klæder og fletning af kurve; newzealandsk hør er desuden et vigtigt materiale til tov­værk på New Zealand. Plantens blade er store og sværd formede og kan min­de om iris; bladene bliver 5-12 cm brede og indtil 3 m lange. Blomster­stænglen er 2-3 m lang og bærer gule eller røde blomster, der minder om liljer. I naturen bliver blomsterne be­støvet af fugle. Der findes en broget­bladet sort, Phormium tenax 'Variega­tum'.

 

Phormium tenax 'Variegatum' er en sort af ægte newzealandsk hør.

 

Pleje: Jorden bør bestå af en grov tørveblanding med stort næringsind­hold. I vækstperioden om sommeren kan planten stå udendørs; men i hvile­perioden om vinteren skal temperatu­ren være mindst 6-10°C. I vækstperio­den tilfører man meget vand og næ­ring, mens man ikke tilfører næring og kun lidt vand i hvileperioden. Newzea­landsk hør blomstrer meget sjældent, når den er i kultur.

 

Formering: Man kan formere newzea­landsk hør ved deling eller frø. Det varer dog flere år, før planten er ud­vokset, når den formeres fra frø.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (8 stemmer)
Siden er blevet set 5.117 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her