Logo

Hestetunge - Mertensia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hestetunge - Mertensia

Slægten Mertensia omfatter godt 40 arter i Østeuropa, Asien og Nordame­rika. Nogle af dem anvendes som ha­veplanter, men de er ikke særlig almin­delige her i landet. Man kan inddele dem i to grupper: de lave, næsten pudeformede planter, der egner sig til stenbed, og de noget højere og ret kraftigtvoksende planter, der kan bru­ges i staudebedet eller endnu bedre i en skovbundsbeplantning, da de tåler ret megen skygge.

 

Hestetunge (Merrensia virginica) har hængende, klokkeformede, blå blomster.

 

Voksested: Hestetunge stiller ikke sær­lige krav til jorden og trives bedst på en ret næringsfattig jord, blot den er veldrænet. Efter blomstringen i for­sommeren visner planten hurtigt ned, og den virker derfor bedst sammen med andre planter, der også tåler skyg­ge og som kan fylde hullerne ud. Forårs-vortemælk (Euphorbia epithy­moides), småhjerte (Dicentra formosa) og forskellige primula-arter kan anven­des som naboplanter.

 

Formering: Ved frø eller deling, men man kan også tage stiklinger i septem­ber, hvorefter småplanterne udplantes i maj. Man må nok regne med, at hestetunge sjældent holder mere end 3-4 år samme sted.

 

Arter:

Mertensia ciliata stammer fra Nordamerika og hører til de høje ar­ter, der kan anvendes i staudebed eller skovbund, hvor den foretrækker ret fugtig jord. Den har himmelblå, hæn­gende, klokkeformede blomster i juni­-juli og bredt lancetformede, grågrønne blade, hvoraf de nederste er stilkede, mens de øverste er siddende. Den kræ­ver vinterdækning.

 

Mertensia echioides fra Tibet er 20- høj med forglemmigej blå blomster i maj-juni.

 

Mertensia paniculata kommer fra det østlige Canada. Den bliver 40- høj og har blågrønne blade, hvoraf de nederste er bredt ægformede, mens de øverste er smalle og lancetformede. Blomsterne, der fremkommer i juni, er først rødlige, senere lyseblå. Vinter­dækning er nødvendig.

 

Mertensia primuloides fra Himalaya hører til de lave planter, der egner sig til stenbedet. Den har ægformede, til­spidsede blade, der er grågrønne p.gr. af den tætte, tiltrykte behåring. De klokkeformede blomster er først rødli­ge, senere himmelblå med guldgul blomsterbund. Foruden til stenbedet kan den anvendes som underplantning mellem buske og træer. Let vinterdæk­ning kræves.

 

Mertensia sibirica bliver 30- høj og blomstrer villigt i juni, hvis man anbringer den på et skyggefuldt sted. Blomsterne er himmelblå, løvbladene blågrønne.

 

Mertensia virginica er nok den mest kendte art. Den stammer fra det østli­ge Nordamerika og blive); 40- høj. Den blomstrer allerede i maj med hængende, klokkeformede blomster, der i begyndelsen er rødlige, senere violblå og lyseblå. Løvbladene er ovalt tilspidsede og blågrønne.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.010 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her