Logo

Hjerteblomst - Dicentra spectabilis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Hjerteblomst - Dicentra spectabilis

Hjerteblomst er en gammelkendt haveplante, lige velegnet i bondehaver og byhaver. De hjerteformede blomster åbner sig ved udspring, så det indre af blomsten bryder frem. Det har givet anledning til navnet »blødende hjer­te«. Navnet »løjtnantshjerte« har en mere munter karakter: hvis man piller blomstens dele fra hinanden, finder man det, som en løjtnants hjerte især attrår, en nedringet dame (dannet af de to midterste kronblade og støvdra­gerne) og inderst en champagneflaske (støvvejen). Planten har kødfulde, skøre rødder, som let brækker ved omplantning, en saftig, skør stængel og frisk lysegrønne blade. Hjerteblom­sterne sidder i en langagtig klase på spidsen af den elegant buede stængel. Den blomstrer sidst i april eller først i maj; men allerede i juli er hele den overjordiske del af planten visnet ned, et forhold, man må tage højde for ved tilplantningen af et bed. Sørg for nabo­planter med senere udvikling, så de kan sløre de bare pletter efter de nedvisnede hjerteblomster.

 

Hjerteblomst eller løjtnantshjerte er en af vore tidligst blomstrende stauder.

 

Vækstkrav: Hjerteblomst skal have en ret fugtig, næringsrig bladjord i let skygge, som bedst opnås ved plantning under letløvede buske eller småtræer.

 

Pleje: Hjerteblomst formeres ved urte­agtige stiklinger i det tidlige forår, mens deling af ældre planter straks efter afblomstringen er mere vanskelig p.gr. af de skøre rødder. Nye planter fås fra planteskolerne altid som potte­kultiverede planter. Hjerteblomst må ikke gødes for stærkt med kvælstof, som fremmer udviklingen af den grøn­ne top på bekostning af blomsterne. Vanding er nødvendig i tørre perioder. Planten behøver ikke opbinding. Ved nedvisning fjernes de overjordiske dele; afmærk plantestedet, så man ikke senere kommer til at ødelægge rødder­ne ved gravning eller lugning. Vinter­dækning er ikke nødvendig.

 

Anvendelse: Hjerteblomst kan anven­des i blandede blomsterbede, i staude­bedet, hvor andre planter kan erstatte den efter dens bortvisnen, samt i lys skovbund sammen med bregner, lær­kespore og storkonval. Som snitblomst er hjerteblomst ret holdbar, men far­ven falmer ret hurtigt. I køligt drivhus lader den sig let drive frem i det tidlige forår.

 

Andre arter: Dværghjerteblomst (Di­centra eximia) har en krybende rod­stok og tredobbelt fjersnitdelte blade, som kan minde om fine bregneblade. Blomsterne sidder i oprette klaser; de er hængende, hjerteformede og pur­purrøde. Hele planten bliver kun høj. Blomstring maj-juni.

Småhjerte (Dicentra formosa) er om­talt i artiklen Småhjerte.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (14 stemmer)
Siden er blevet set 7.927 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Roserai de l'HaÿEr opkaldt efter det fantastiske rosen­anlæg i Paris. Det forpligter! Minder meget om...
• Général SchablikineRet uanselig af format (andet kan der ikke blive tale om i et koldt, nordisk klima), men...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!