Logo

Hjerteblomst - Dicentra spectabilis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hjerteblomst - Dicentra spectabilis

Hjerteblomst er en gammelkendt haveplante, lige velegnet i bondehaver og byhaver. De hjerteformede blomster åbner sig ved udspring, så det indre af blomsten bryder frem. Det har givet anledning til navnet »blødende hjer­te«. Navnet »løjtnantshjerte« har en mere munter karakter: hvis man piller blomstens dele fra hinanden, finder man det, som en løjtnants hjerte især attrår, en nedringet dame (dannet af de to midterste kronblade og støvdra­gerne) og inderst en champagneflaske (støvvejen). Planten har kødfulde, skøre rødder, som let brækker ved omplantning, en saftig, skør stængel og frisk lysegrønne blade. Hjerteblom­sterne sidder i en langagtig klase på spidsen af den elegant buede stængel. Den blomstrer sidst i april eller først i maj; men allerede i juli er hele den overjordiske del af planten visnet ned, et forhold, man må tage højde for ved tilplantningen af et bed. Sørg for nabo­planter med senere udvikling, så de kan sløre de bare pletter efter de nedvisnede hjerteblomster.

 

Hjerteblomst eller løjtnantshjerte er en af vore tidligst blomstrende stauder.

 

Vækstkrav: Hjerteblomst skal have en ret fugtig, næringsrig bladjord i let skygge, som bedst opnås ved plantning under letløvede buske eller småtræer.

 

Pleje: Hjerteblomst formeres ved urte­agtige stiklinger i det tidlige forår, mens deling af ældre planter straks efter afblomstringen er mere vanskelig p.gr. af de skøre rødder. Nye planter fås fra planteskolerne altid som potte­kultiverede planter. Hjerteblomst må ikke gødes for stærkt med kvælstof, som fremmer udviklingen af den grøn­ne top på bekostning af blomsterne. Vanding er nødvendig i tørre perioder. Planten behøver ikke opbinding. Ved nedvisning fjernes de overjordiske dele; afmærk plantestedet, så man ikke senere kommer til at ødelægge rødder­ne ved gravning eller lugning. Vinter­dækning er ikke nødvendig.

 

Anvendelse: Hjerteblomst kan anven­des i blandede blomsterbede, i staude­bedet, hvor andre planter kan erstatte den efter dens bortvisnen, samt i lys skovbund sammen med bregner, lær­kespore og storkonval. Som snitblomst er hjerteblomst ret holdbar, men far­ven falmer ret hurtigt. I køligt drivhus lader den sig let drive frem i det tidlige forår.

 

Andre arter: Dværghjerteblomst (Di­centra eximia) har en krybende rod­stok og tredobbelt fjersnitdelte blade, som kan minde om fine bregneblade. Blomsterne sidder i oprette klaser; de er hængende, hjerteformede og pur­purrøde. Hele planten bliver kun høj. Blomstring maj-juni.

Småhjerte (Dicentra formosa) er om­talt i artiklen Småhjerte.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (15 stemmer)
Siden er blevet set 9.608 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her