Logo

Hjertensfry - Melissa officinalis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hjertensfry - Melissa officinalis

Hjertensfryd eller citronmelisse er en staude, der i dag anvendes som pryd­plante; men som i ældre tid blev brugt som lægeplante. Planten er vildtvok­sende i Sydeuropa. Her i landet har den været dyrket siden middelalderen og anvendtes som lægeurt mod bl.a. melankoli, søvnløshed, tandpine og bi­stik (melissa = bi). Bladene har en behagelig, citronagtig duft, der især fremtræder, når man gnider dem let mellem fingrene. Planten bliver 50- høj. Væksten er bred og buskagtig og med store, ovale blade overalt.

Blomsterne er ret små og sidder i kranse i spidsen af stænglerne. De er oftest hvidlige, men kan også være gullige og er meget søgt af bier.

 

Hjertensfryd (Melissa officinalis) er en kendt krydderplante.

 

Vækstkrav og pleje: Trives bedst på en solåben, varm plads i ret let jord. Formeres let ved frø, der sås i marts-­april i hus. Småplanterne prikles og udplantes i løbet af sommeren med ca. 's afstand; kan også formeres ved deling af ældre planter i det tidlige efterår. Planten breder sig stærkt ved selvsåning.

 

Anvendelse: Både i krydderhaven og staudebedet. Bladene kan anvendes som te; de må ikke koges, men over­hældes med kogende vand og skal trække i ca. 15 minutter. Desuden kan bladene anvendes som krydderi til sal­tede retter som fisk, flæsk og svampe.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.918 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her