Logo

Hjortetunge - Phyllitis scolopendrium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Hjortetunge - Phyllitis scolopendrium

Hjortetunge har glinsende grønne, hel­randede blade og adskiller sig derved fra de fleste øvrige bregneslægter; bladenes form kan minde om en hjorte­tunge. Forneden er bladstilken be­klædt med mørke avner; på bagsiden af bladene sidder sporehusene i linje­formede dobbeltrækker. I lighed med bregnen engelsød er bladene stedse­grønne og svides kun lidt i den danske vinter.

 

Hjortetunge (Phyllitis scolopendrium) dan­ner tætte tuer.

 

Hjortetunge er en smuk skovbundsbregne, her sammen med lyslilla astilbe.

 

Vækstkrav: Som andre frilandsbregner kræver hjortetunge let, næringsrig hu­musjord med tilstrækkelig fugtighed. Den kan vokse i sol, men bliver langt smukkere og mere friskgrøn i halv­skygge eller fuld skygge.

 

Pleje: Hjortetunge formenis let ved deling af ældre planter, men kan også formeres ved udsæd af sporer, en ret tidkrævende fremgangsmåde. Ud­plantning kan ske forår eller efterår. Visne blade fjernes først om foråret. Anvendelse: Hjortetunge er en ud­mærket plante til bunddække under havens træer og buske, blot der er tilstrækkelig fugtighed. Den kan også plantes på skyggesiden af stengærder eller i skyggede stenbede. Som nabo­planter kan anbefales astilbe, bronze­blad, bispehue, hasselurt, høstanemo­ne og sølvlys.

 

Sorter:

'Cristatum' (kamdelt hjorte­tunge) har flere gange delte bladspid­ser, som igen er kam- eller vifteforme­de.

 

'Digitatum' (bukkehornsbregne) har en spaltning af bladets midternerve. Hver bladdel vokser videre og krum­mer sig, højre halvdel til venstre og venstre halvdel til højre, så det minder om et bukkehorn.

 

'Marginatum' har uregelmæssigt lappe­de og tandede blade med en hudagtig kant mellem midt nerve og bladrand på bladets underside. Sporehushobene ligger mellem denne kant og bladran­den.

 

'Undulatum' (kruset hjorte tunge) har en bølget (unduleret) bladrand, frem­kommet ved, at bladranden vokser stærkere end midtribben. Denne type udvikler ikke sporer og må derfor formeres vegetativt.

 

Sporehushobe på undersiden af et hjorte­tungeblad.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 3.148 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!