Logo

Hjortetunge - Phyllitis scolopendrium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hjortetunge - Phyllitis scolopendrium

Hjortetunge har glinsende grønne, hel­randede blade og adskiller sig derved fra de fleste øvrige bregneslægter; bladenes form kan minde om en hjorte­tunge. Forneden er bladstilken be­klædt med mørke avner; på bagsiden af bladene sidder sporehusene i linje­formede dobbeltrækker. I lighed med bregnen engelsød er bladene stedse­grønne og svides kun lidt i den danske vinter.

 

Hjortetunge (Phyllitis scolopendrium) dan­ner tætte tuer.

 

Hjortetunge er en smuk skovbundsbregne, her sammen med lyslilla astilbe.

 

Vækstkrav: Som andre frilandsbregner kræver hjortetunge let, næringsrig hu­musjord med tilstrækkelig fugtighed. Den kan vokse i sol, men bliver langt smukkere og mere friskgrøn i halv­skygge eller fuld skygge.

 

Pleje: Hjortetunge formenis let ved deling af ældre planter, men kan også formeres ved udsæd af sporer, en ret tidkrævende fremgangsmåde. Ud­plantning kan ske forår eller efterår. Visne blade fjernes først om foråret. Anvendelse: Hjortetunge er en ud­mærket plante til bunddække under havens træer og buske, blot der er tilstrækkelig fugtighed. Den kan også plantes på skyggesiden af stengærder eller i skyggede stenbede. Som nabo­planter kan anbefales astilbe, bronze­blad, bispehue, hasselurt, høstanemo­ne og sølvlys.

 

Sorter:

'Cristatum' (kamdelt hjorte­tunge) har flere gange delte bladspid­ser, som igen er kam- eller vifteforme­de.

 

'Digitatum' (bukkehornsbregne) har en spaltning af bladets midternerve. Hver bladdel vokser videre og krum­mer sig, højre halvdel til venstre og venstre halvdel til højre, så det minder om et bukkehorn.

 

'Marginatum' har uregelmæssigt lappe­de og tandede blade med en hudagtig kant mellem midt nerve og bladrand på bladets underside. Sporehushobene ligger mellem denne kant og bladran­den.

 

'Undulatum' (kruset hjorte tunge) har en bølget (unduleret) bladrand, frem­kommet ved, at bladranden vokser stærkere end midtribben. Denne type udvikler ikke sporer og må derfor formeres vegetativt.

 

Sporehushobe på undersiden af et hjorte­tungeblad.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (11 stemmer)
Siden er blevet set 5.224 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?





Effektiv reklame - klik her