Logo

Hjortetrøst - Eupatorium purpureum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hjortetrøst - Eupatorium purpureum

En gammel overlevering nævner, at sårede hjorte fandt lægdom hos denne plante, som først fik navnet hjorteklø­ver, senere hjortetrøst. Den er en me­get kraftig staude med indtil høje stængler, der skyder frem fra den vandret krybende rodstok. Bladene er kransstillede og lancetformede; blom­sterne er vinrøde kurvblomster, samlet i store halvskærme.

 

Alle arter af hjortetrøst (Eupatorium) har små kurveblomster, samlet i store halvskærme.

 

Vækstkrav: Hjortetrøst skal have en næringsrig, dybmuldet jord og megen fugtighed. Den vokser godt til i sol, men trives bedre i halvskygge. Vinter­dækning kan være nødvendig, da den­ne art ikke er helt hårdfør i Danmark.

 

Pleje: Hjortetrøst formeres let ved deling af ældre planter, ved frøudsæd eller ved stiklinger. Udplantning kan foretages i april eller september. Den skal vandes i tørre perioder og gødes af og til, så den ikke tager næringen fra mindre grådige naboplanter. Stængler­ne er meget stive og behøver kun opbinding, hvis planterne står på et vindudsat sted; de vinterdækkes med granris. Nedskæringen af gamle skud sker om foråret, før de nye skud spirer frem.

 

Anvendelse: Hjortetrøst er egentlig en sumpplante og derfor velegnet ved havens vandparti, ved søbredder eller langs vandløb; men den kan også bru­ges i et stort staudebed, hvor der blot skal være god plads til dens kraftige udvikling. Desuden er hjortetrøst en fortrinlig snitstaude. I sumpbedet kan blomstersiv, dunhammer, dueurt og hvid fredløs anvendes som naboplan­ter; i staudebedet kan følgende naboer anbefales: Aster frikartii, gyldenris, kattehale, nøkketunge, røllike, solhat og tusindstråle.

 

Andre arter:

Almindelig hjortetrøst (Eupatorium cannabinum) er en vel­kendt sumpplante i det danske land­skab. Den bliver høj og blom­strer fra juli til september; blomster­farven er blegrød. Formen 'Plenum' har fyldte, purpurrosa blomster.

 

Blå hjortetrøst (Eupatorium coelesti­num) har blåviolette blomster fra juli til oktober. Egnet til afskæring.

 

Hvid hjortetrøst (Eupatorium rugo­sum) har hvide blomster fra august til oktober.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (21 stemmer)
Siden er blevet set 12.412 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her