Logo

Iresine - Iresme

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Iresine dyrkes her i landet som ud­plantningsplante. Stængler og blade er ofte smukt farvede, mens blomsterne kun sjældent udvikles her. Planterne bliver 30-50 cm høje. De er ikke hårdføre i vort ...

Iresine dyrkes her i landet som ud­plantningsplante. Stængler og blade er ofte smukt farvede, mens blomsterne kun sjældent udvikles her. Planterne bliver 30-50 cm høje. De er ikke hårdføre i vort klima.

 

Pleje: Formeres ved stikling i marts-­april. Stiklingerne tages fra moder­planter , der året inden er pottet og overvintret i lyst, tempereret hus. Ef­ter roddannelse pottes stiklingerne, der knibes for at opnå den ønskede højde og udplantes i maj-juni.

 

Anvendelse: Som kantplante eller i bede. I klunketidens haver var Iresine en vigtig plante i de kunstfærdige tæp­pebede.

 

Arter:

Iresine herbstii er vildtvoksende i Brasilien. Bladene er omvendt ægfor­mede eller rundagtige.

Der findes flere sorter, bl.a. 'Aureireticulata' med gul­marmorerede blade og 'Wallisii' med røde stængler og blade.

 

Iresine lindenii har aflangt lancetfor­mede blade. Stængel og blade er mørkerøde, og bladnerverne er iøjnefaldende røde.

Sorten 'Formosa' har lysegule, grøn­plettede blade med røde nerver og røde bladstilke.

Iresine: slægt af tropiske amerikanske krydderurter eller subshrubs (slægten Iresine, familie Amaranthaceae)

 

Iresine herbstii er en plante som vil være ukendt for mange. Den egner sig til dyrkning i potte med 2 - 4 stiklinger pr. potte. Iresine kræver ret høje temperaturer for at få god vækst. Plantens 2 farver, rød og gul lyser frisk op - specielt den røde. Iresine herbstii sælges ikke i store mængder og må betegnes som en nichekultur.

 

Iresine er en slægt af blomstrende planter i amaranth-familien. Det indeholder 20 til 25 arter, som alle stammer fra de amerikanske troper. Bloodleaf er et fælles navn for de arter, der har farvet blade, og disse dyrkes ofte som prydplanter. Nogle arter er tilsætningsstoffer til versioner af den hallucinerende drik Ayahuasca.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (14 stemmer)
Siden er blevet set 5.232 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her