Logo

Kæmpe­stenbræk - Bergenia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kæmpe­stenbræk - Bergenia

Kæmpestenbræk (Bergenia) er navngi­vet efter den tyske botaniker Karl

August von Bergen, der levede i det 18. årh. Det er en storbladet, ret grov plante med læderagtige blade og delvis overjordiske rodstokke, der er dækket af tørre bladskeder. Den stammer fra Altaibjergene, Mongoliet og Sibirien og blev i sin tid ført til Europa som stenhøjsplante. De rosafarvede blom­ster fremkommer i oftest rigtblom­strende dobbeltsvikler på tykke, blad­løse skafter, der løfter dem indtil 40 cm op over de delvis stedsegrønne blade. Planten skal helst plantes på fugtige steder og bliver smukkest som bund­plante eller mellem andre stedsegrøn­ne bladplanter. Den formeres ved de­ling af rodstokkene om foråret.

 

Kæmpestenbræk (Bergenia crassifolia) med sine rosafarvede blomster på de bladløse skafter.

 

Arter: Bergenia cordifolia har hjerte­formede, bølgetakkede blade og lyse­røde blomster, der sidder i delvis nik­kende, tætte stande. De stedsegrønne blade bliver omkring 25 cm høje, mens blomsterne når ca. 40 cm's højde. Planten er fuldt hårdfør og egner sig godt til plantning på nordvendte skrå­ninger eller som bund under skyggen­de træer. Sorten Bergenia cordifolia 'Purpurea' har mørkere røde blomster og foretrækker halvskygge fremfor dyb skygge.

Berginia crassifolia (Bergenia bifolia) har omvendt ægformede, let takkede blade. Blomsterne er rosa og sidder tæt samlet i stande i ca. 30 cm's højde. Den er ikke lige så kraftigtvoksende som den foregående, men fuldt hård­før. Placeres helst i halvskygge.

Kæmpestenbræk (Bergenia cordifolia 'Purpurea') med mørkrøde blomster.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (31 stemmer)
Siden er blevet set 12.134 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?Effektiv reklame - klik her