Logo

Katost - Malva sylvestris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Katost - Malva sylvestris

Plantens mærkelige danske navn hen­tyder til den runde, skiveformede frugt, der er sammensat af en krans af nød de lignende delfrugter. Kort før modningen løsnes hele skiven under et, så at den kan minde om en lille bitte ost til at trække på en snor; i ældre tid lagrede man ostene ved at hænge dem op under loftet, for at musene ikke kunne nå dem. Planten har en ret varierende .form med hårede stængler og blade. Grundbladene er mørke­grønne og håndlappede, mens stæn­gel bladene er langstilkede med dybe indsnit og savtakket rand. Blomsterne er rødviolette med 5 lilla-årede, hjerte­formede kronblade, som er spiralsnoe­de i knopstadiet; støvdragerne danner en søjle midt i blomsten. Når støvet er spredt, visner støvdragersøjlen og fri­lægger en mængde grifler, som på dette tidspunkt er klar til bestøvning. Kat­ostblomsten er således førsthanlig (se denne artikel).

 

Katost (Malva sylvestris) er en vildtvoksende urt, der er velegnet i en blomstereng eller naturhave.

 

Vækstkrav: Den almindelige katost er vildtvoksende mange steder i Dan­mark, oftest ved vejkanter , på enge og overdrev. Den trives bedst i fuld sol, men også i let skygge. Den udvikler sig kraftigst på en god og næringsrig jord.

 

 

Moskus-katost (Malva moschata) er en dejlig staude til en flerårig blomster-eng.

 

Pleje: I havens blomstereng kan katost sås om efteråret eller tidligt om for­året. Den kræver ingen særlig pleje, og den visne top bør først fjernes, når frøene er spredt.

 

Anvendelse: I blomstereng og vild ha­ve, på skråninger og i afskæringshaven til snit.

 

Andre arter:

Moskus-katost (Malva moschata) er den smukkeste af katost­arterne. Den er en staude, der kun bliver 60-80 cm høj. Stænglerne er stærkt forgrenede, og grundbladene er kredsrunde og håndlappede. Stængel­bladene er fint hånddelte . Blomsterne. er sart lysrosa med en svagt moskusag­tig duft. Den lange blomstring fra juni til september gør den til en værdifuld plante, både i staudebedet og i blom­sterengen. Den er som de øvrige kat­ost arter en god afskæringsblomst. Sor­ten' Alba' har hvide blomster.

 

Rosenkatost (Malva alcea) er en fler­årig plante med 120 cm høje stængler. Dens store, rosafarvede blomster ud­vikles fra juni til september. Anvendes bedst i blomstereng og i staudebed.

 

Stuekatost (Malvastrum capense) til­hører en særlig slægt (Malvastrum) og er omtalt i artiklen Stuekatost.

 

Rosenkatost (Malva alcea) er god til sten­bede og lave rabatter. Den bliver 60-120 cm høj og blomstrer i juni-september.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (9 stemmer)
Siden er blevet set 5.031 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
204711-07-2014 10:41:25 Gitte Rødtness
Jeg tror, jeg har denne i min have, og har den både i lyserød og hvid. Kan det så være en katost? mvh Gitte

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her