Logo

Kattefod - Antennaria dioica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Kattefod - Antennaria dioica

Kattefod har fået sit danske navn, fordi blomsterstanden kan minde om en kattepote. Antennaria er afledt af det latinske antenna = følehorn; hos slægtens hanplanter er fnokkens stråler kølleformet fortykkede i spidsen og kommer derved til at ligne følehorn. dioica kommer af græsk oikos = bolig, mens forstavelsen di- betyder to; kattefod er da også tvebo eller særbo, idet den enkelte plante bærer enten han­blomster eller hunblomster. Kattefod findes vildtvoksende i den danske na­tur, især i hede-egne og på tørre, sydvendte skråninger. Kurvblomsterne er hvide eller lyserøde og sidder enkelt eller i små halvskærme for enden af 10-20 cm høje, hvidfiltede stængler med lancetformede, tiltrykte blade. Hanplanterne har runde, hunplanterne ovale blomster. Ved grunden har kat­tefod en roset af spatelformede blade, der er grønne eller lidt gråfiltede på oversiden og hvidfiltede på undersi­den. Den kan lufttørres som evigheds­blomst, og i Mellemeuropa har man tidligere flettet den i kranse, som man hængte op i husene, fordi man mente, at de ydede beskyttelse mod lynned­slag. Varieteten borealis har noget større blomster, der altid er hvide, ligesom bladene er hvidfiltede på beg­ge sider. 'Rubra' har røde blomster.

 

Kattefod (Antennaria dioica) er en lille staude til tørre steder i stenbedet.

 

Vækstkrav: Kattefod skal have fuld sol, gerne på en sydskråning, og kræ­ver tillige en tør, veldrænet jord, hvor­for den først og fremmest er anvende­lig i stenbedet eller i et hedelandskab ved sommerhuset. Hvor den trives godt, danner den tætte tæpper.

 

Formering: Det er muligt at formere kattefod ved frø, som sås i bænk om foråret; men det er ofte lettere at afskære og udplante de udløbere, der som regel dannes i rigelig mængde. Andre arter: Antennaria plantaginifo­lia stammer fra Nordamerika og bliver 20-30 cm høj. Den har bredere blade og er i det hele taget noget kraftigere end vor hjemlige art. Blomsterne, der dannes i juni-juli, er grønligthvide.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.713 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Great Maiden's Blush - Maiden's Blush, Cuisse de Nymphe, La Royale, La Eduisante, La Virgi­nale, Rosa alba incamata m.fl.Blomsterne er hvide med pink anstrøg, store, fyldte og stærkt duftende. De udvikles...
• SonnenkindI stenbedet, i krukke, på altan eller ter­rasse, forrest i rosenbedet. Hvor den end...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!