Logo

Kattefod - Antennaria dioica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kattefod - Antennaria dioica

Kattefod har fået sit danske navn, fordi blomsterstanden kan minde om en kattepote. Antennaria er afledt af det latinske antenna = følehorn; hos slægtens hanplanter er fnokkens stråler kølleformet fortykkede i spidsen og kommer derved til at ligne følehorn. dioica kommer af græsk oikos = bolig, mens forstavelsen di- betyder to; kattefod er da også tvebo eller særbo, idet den enkelte plante bærer enten han­blomster eller hunblomster. Kattefod findes vildtvoksende i den danske na­tur, især i hede-egne og på tørre, sydvendte skråninger. Kurvblomsterne er hvide eller lyserøde og sidder enkelt eller i små halvskærme for enden af 10-20 cm høje, hvidfiltede stængler med lancetformede, tiltrykte blade. Hanplanterne har runde, hunplanterne ovale blomster. Ved grunden har kat­tefod en roset af spatelformede blade, der er grønne eller lidt gråfiltede på oversiden og hvidfiltede på undersi­den. Den kan lufttørres som evigheds­blomst, og i Mellemeuropa har man tidligere flettet den i kranse, som man hængte op i husene, fordi man mente, at de ydede beskyttelse mod lynned­slag. Varieteten borealis har noget større blomster, der altid er hvide, ligesom bladene er hvidfiltede på beg­ge sider. 'Rubra' har røde blomster.

 

Kattefod (Antennaria dioica) er en lille staude til tørre steder i stenbedet.

 

Vækstkrav: Kattefod skal have fuld sol, gerne på en sydskråning, og kræ­ver tillige en tør, veldrænet jord, hvor­for den først og fremmest er anvende­lig i stenbedet eller i et hedelandskab ved sommerhuset. Hvor den trives godt, danner den tætte tæpper.

 

Formering: Det er muligt at formere kattefod ved frø, som sås i bænk om foråret; men det er ofte lettere at afskære og udplante de udløbere, der som regel dannes i rigelig mængde. Andre arter: Antennaria plantaginifo­lia stammer fra Nordamerika og bliver 20-30 cm høj. Den har bredere blade og er i det hele taget noget kraftigere end vor hjemlige art. Blomsterne, der dannes i juni-juli, er grønligthvide.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (7 stemmer)
Siden er blevet set 4.319 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her