Logo

Kornblomst - Centaurea cyanus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Kornblomst - Centaurea cyanus

Kornblomsten er i dag en af vore kendteste ukrudtsplanter. Den er spredt ud over det meste af verden ved menneskets hjælp og er i nogle tilfælde fundet indslæbt på Færøerne, Grøn­land og Island, men kan ikke her vedligeholde sig selv ved frøformering. Den dyrkes tillige som prydplante i haver.

Planten er 40-70 cm høj med en rank, grenet stængel. De nedre blade er stilkede og fjerfligede, mens de øvre er siddende og linje-lancetformede. Blomsterkurvene sidder enkeltvis i spidsen af stænglerne. Randblomster­ne er rent blå, mens skiveblomsterne er violette. Kurvsvøbbladene bærer karakteristiske, sorte vedhæng. Kornblomsten er en typisk mark­ukrudtsplante, der ikke stiller særlige krav til den jord, den vokser på; dog hører den til blandt de første arter, der lader sig fortrænge af flerårigt bund­ukrudt. Den holder særlig af tørre skrænter med fattig vegetation.

 

Kornblomsternes blå farve tiltrækker mange insekter. Støvdragerne har tilmed pirrelige støvtråde, der sørger for, at alle de besøgende insekter får støv på sig.

 

P.gr. af de meget forskellige forhold, planten vokser under, har den udviklet både vinter-enårige og sommer-enåri­ge individer. Dette har medført, at man nu også kan finde arten som markukrudt på agerjord med vårsæd; men trods dette er den alligevel i tilbagegang p.gr. af en bedre rensning af såsæden. I en enårig blomstereng og i snitbedet er kornblomst en glimrende haveplante.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.136 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Duchesse de Montebello.Når den blomstrer, er det, som om rosahvide skyer har lagt sig over busken. Hele...
• FeliciaI farve minder denne moskusrose meget om den nær­stående 'Cornelia' , som dog har lidt...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!