Logo

Kornlilje - Ixia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Kornlilje - Ixia

Kornlilje er hjemmehørende i Sydafri­ka, hvor der i alt findes ca. 25 arter. De dyrkede sorter er resultatet af mange krydsninger mellem forskellige Ixia­arter, såkaldte hybrider. Bladene er små, smalle og sværdformede. Blom­sterne er samlet i aks på tynde, stive stængler; farven kan variere mellem rød, rosa, orange, gul, creme og hvid. Knoldene skal have en omkreds på ca. 5 cm for at give blomster.

 

Kornlilje (Ixia) har spinkle stængler med smalle blade og enkle blomster.

 

Pleje: Det er muligt at frøformere arterne, mens hybriderne må formeres ved knolde. Ved frøformering tager det ca. 3 år, før knoldene er blom­stringsdygtige. Det bedste tidspunkt at lægge knoldene på er oktober, idet der bliver færre stængler pr. knold og færre blomster pr. blomsterstand, hvis knol­dene lægges på et senere tidspunkt. Indtil slutningen af februar holdes knoldene frostfri, hvorefter tempera­turen hæves til ca. 10°C. Efterhånden som det bliver lysere, hæves tempera­turen og der tilføres mere vand. Jorden skal være porøs, så at vandingsvandet let kan løbe bort. Der tilføres næring i vækstperioden. 2-3 uger efter blom­stringen, der varer 1-2 uger, tages knolden e op og opbevares tørt, til de lægges igen. Man må ikke regne med blomstring hvert år. Når knoldene ta­ges op, har de dannet et antal småknol­de, der kan fjernes fra moderknolden og lægges for sig selv. Man må ikke regne med god blomstring, før disse knolde har nået en omkreds på ca. 5 cm. Hvis kornlilje skal bruges til af­skæring, skæres stænglerne, når de 3-4 nederste blomster er sprunget ud.

 

Arter:

Ixia paniculata har blade, der er kortere end den forgrenede blomster­stængel. Den blomstrer i maj-juni.

Ixia speciosa har en 15-30 cm høj stængel med blade, der er 2-5 mm brede, og klokkeformede blomster. Den blomstrer i juni-juli.

Ixia viridiflora har en blad- og blom­sterbærende stængel, der er 50-80 cm lang. Bladene er kortere end stænglen. Den blomstrer i maj-juni.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,4 (8 stemmer)
Siden er blevet set 3.893 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Wendy Cussonser en hårdfør løvfældende staude med mørke/lyserøde gentagne blomster i det meste af...
• La PuchelleGallica-roser er mindre, spinkle, men særdeles hårdføre buske med mange og små torne....
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os