Logo

Krokuslilje - Sternbergia lutea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Krokuslilje - Sternbergia lutea

Sternbergia er opkaldt efter den bøh­miske botaniker grev von Sternberg, der var en af grundlæggerne af studiet af fossile (forstenede) planter; lutea er latin og betyder gul. Krokuslilje stam­mer fra landene omkring det østlige Middelhav. Den er en løgplante med smalle, båndformede, mørkegrønne blade og gule, krokuslignende blom­ster, som fremkommer om efteråret. Den har ligesom høsttidløs seks støv­dragere, mens krokus kun har tre, og de grønne blade er fremme under blomstringen.

 

Krokuslilje (Sternbergia lutea) blomstrer om efteråret.

 

Vækstkrav: Krokuslilje kræver en vel­drænet, kalkholdig jord på en lun og solrig plads i haven, helst på en syd­skråning eller op mod en mur. I vækst­perioden skal den have vand; men om vinteren må den gerne stå meget tørt, og den bør have et luftigt vinterdække, f.eks. af grangrene.

 

Formering: Krokuslilje formeres i bed­ste fald ved sideløg. som skal opgraves i juni-juli, idet planten allerede i au­gust begynder at danne nye rødder. Andre arter: I Sydeuropa dyrker man flere arter, som hos os kun kan dyrkes under glas. Det gælder således Stern­bergia clusiana, der har smukke, guld­gule blomster, Sternbergia colchiciflo­ra, der har små, lysegule blomster, og Sternbergia fischeriana, der er forårs­blomstrende og har store, mørkegule blomster.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.308 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!