Logo

Læbeløs - Ajuga reptans

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Læbeløs - Ajuga reptans

Læbeløs breder sig hurtigt med talrige udløbere, hvis jorden er tilpas fugtig og der ikke er for megen sol. Bladene er mørkegrønne, glatte og omvendt ægformede. Blomsterne sidder samlet i flere kranse over hinanden op ad den 10-30 cm høje stængel. Kronen er mørkeblå med en meget kort overlæbe (»læbeløs«). Udløberne slår rod og kan derfor benyttes til formering af planten.

 

Vækstkrav: Fugtig have muld eller skovjord, bedst i halvskygge eller skyg­ge. Planten er helt hårdfør her i landet og findes vildtvoksende mange steder i skove og krat.

 

Formering: Læbeløs formeres ved afskæring og udplantning af udløbere i juli. De skal vandes i meget tørre perioder, men kræver ellers ingen pleje.

 

Anvendelse: Læbeløs er en glimrende bundplante i fugtig skovbund, i en blomstereng med let skygge eller som erstatning for græsplæne, hvor græsset ikke kan trives p.gr. af for megen fugtighed eller for tæt skygge.

 

Sorter: 'Variegata' har grønligt, hvid­plettet løv; 'Purpurea' har violette blomster og rød gyldne blade, og 'Mul­ticolor' har brunligt løv med gule, grønne og røde pletter.

Andre arter:

Ajuga genevensis blom­strer to gange om året, først i april-maj og derpå igen i august. Den hører hjemme i Alperne og bliver under gode voksevilkår 40 cm høj. Dens ovale blade er 10 cm lange og lysegrøn­ne. Blomsterne er lysende blå. I han­delen træffes af og til følgende sorter: 'Alba' med renthvide blomster, 'Ro­sea' med rødlige blomster og 'Brock­bankii' med lyseblå blomster og kraftig vækst.

 

Ajuga pyramidalis har en opret vækst uden udløbere. Både stængler og blade er dækket af en tæt, hvidlig behåring. Blomsterstanden er et pyramidefor­met, kantet aks med violette dækblade og små lyseblå blomster; blomstring i maj-juni. Sorten 'Metallica Crispa' har rødbrune blade med metalagtig glans og rent blå blomster.

 

Læbeløs (Ajuga reptans 'Purpurea') med rent violette blomster.

 

Læbeløs er en fortrinlig bund­plante i halvskygge eller skygge på fugtig jord.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (11 stemmer)
Siden er blevet set 2.843 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!