Logo

Levkøj - Matthiola incana

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Levkøj - Matthiola incana

Slægten er udbredt i Sydeuropa og har fået navn efter den italienske botani­ker Pietro Matthiolo (1500-77), der var kejser Maximilian IIs livlæge og forfatter til en urtebog. Matthiola inca­na, der er den mest almindeligt dyrke­de af levkøj-arterne, falder i to grup­per, sommerlevkøj. der dyrkes på fri­land om sommeren, og vinter levkøj, der dyrkes i væksthus og anvendes til buketter.

I vild tilstand bliver planten indtil 70 cm høj med hele eller let delte, gråfil­tede blade og lange klaser med velduf­tende, enkle blomster. Denne type er ret værdiløs i kultur, hvor man fore­trækker store, fyldte blomster. De fyldte blomster er imidlertid sterile og giver ikke frø; frøavlerne må derfor til stadighed udså frø fra enkeltblomstre­de, der rummer anlæg for fyldtblom­strede typer. Ved frøudsæd bliver ca. 60% fyldtblomstrede og ca. 40% en­keltblomstrede. Ved en særlig kultur­rnetode og teknik kan den del af småplanterne, der vil give enkelte blom­ster, frasorteres, hvilket især har be­tydning ved dyrkning i væksthus.

 

Enkeltblomstret levkøj.

 

Vækstkrav: Levkøj kræver en nærings­rig, kalkholdig, noget leret jord og bør vokse på solåbne steder.

 

Pleje: Frøet sås på blivestedet i april­maj. Ønskes en tidligere blomstring, sås frøet i væksthus eller bænk i april, prikles eventuelt i kasser, når planter­ne har 4-6 løvblade og udplantes efter hærdning i maj. Afstanden mellem planterne afhænger af sorterne, men varierer fra 20 til 45 cm. Når knopper­ne er ved at folde sig ud, fjernes eventuelt de enkeltblomstrede planter. Den mest almindeligt dyrkede sort er 'Nizza', der bliver ca. 60 cm høj og kan købes i blandede farver.

 

Andre arter: Matthiola longipetala bli­ver ca. 50 cm høj. Planten er enårig, bladene er fjersnitdelte og blomsterne er purpur eller lyserøde; de er alle enkle og er kun åbne om aftenen og om natten. De dufter som vanilje.

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (11 stemmer)
Siden er blevet set 5.280 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?