Logo

Lewisia - Lewisia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lewisia - Lewisia

Lewisia er opkaldt efter den amerikan­ske opdagelsesrejsende, kaptajn M. Lewis; slægten omfatter en halv snes arter i det vestlige Nordamerika, især California og Mexico. De har en tyk, kødet rodstok og en roset af kødede blade, der hos nogle arter er stedse­grønne, mens de hos andre visner bort umiddelbart efter afblomstringen. Planterne er små, men ikke uanselige; det skyldes de smukke, rosafarvede blomster, der sidder enlige eller i små klynger for enden af de korte stængler. Desværre er Lewisia så vanskelige i kultur, at de må betegnes som liebha­verplanter.

 

En hybrid af Lewisia heckneri. Den er smuk, men vanskelig og bedst egnet til alpint hus.

 

Vækstkrav: Det største problem ved Lewisia er, at rodstokken næsten ikke tåler vand om vinteren og hurtigt råd­ner bort, selv når de står i almindelig fugtig jord.

Til gengæld tåler de en usædvanlig grad af udtørring; man har oplevet, at eksemplarer, der har været tørret til herbarier, senere har været i stand til at genoptage væksten. På friland bør man plante Lewisia i fuld sol øverst i stenbedet eller i en mur, så at vandet let kan løbe fra; i regnfulde perioder må voksestedet beskyttes med en pla­de af glas eller tegl. Der vinterdækkes med et tykt lag grangrene. Jorden skal være meget sandholdig, men kalk fattig og humusrig. Langt lettere og sikrere er det at dyrke Lewisia i et alpint hus eller en bænk, hvor man bedre kan styre temperaturen og fugtigheden.

 

Formering: Lewisia kan formeres ved frø, som sås om foråret på undervar­me. Jorden skal holdes let fugtig, indtil rosetdannelsen er i gang; derefter van­des der mere sparsomt, og jorden må af og til have lov at tørre næsten helt ud. Der bør ikke vandes direkte på småplanterne, og kulturen er i det hele taget ikke nem. Lewisia colyledon kan formeres ved deling om foråret.

 

Arter:

Lewisia cotyledon stammer fra det nordlige California. Den har blå­grønne bladrosetter med spatelforme­de blade, der er stedsegrønne. Blom­sterne er som oftest lillarosa med hvide rande, men kan variere meget. Der findes lysrosa, mørkrosa, laksrosa og hvide blomster med røde nerver. Blomsterstænglerne bliver op til 25 cm høje og forgrener sig med flere blom­ster på hver stængel. Blomstring i maj-­juni.

Lewisia heckneri stammer ligeledes fra California. Den har stedsegrønne blad­rosetter og store, rosa blomster i klyn­ger på forgrenede stængler, der bliver 25 cm høje. Den har været anvendt til krydsningsarbejde, og der findes også fyldte sorter. Blomstrer i juni.

Lewisia rediviva har åbne rosetter af grågrønne blade, der begynder at vis­ne bort straks efter afblomstringen. Blomsterstænglerne bliver 5-10 cm hø­je, og der sidder kun en eller to blomster på hver. De er til gengæld store og rosa med gylden rand og røde nerver. Blomstrer i juli og egner sig kun til alpint hus.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (107 stemmer)
Siden er blevet set 22.546 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
520809-05-2016 15:48:25 ellen kiilerich møller
jeg har haft lewesia i mange år i faste "altankasser" på en overbygget terasse lukket på 3 sider. Den største er nu 80 cm i diameter. Den lokale planteskolegartner yog billeder ,og sagde , at han ikke vidste at de kunne blive så store.
145503-10-2012 16:25:56 Lilli Pedersen
Har lige taget frø af mine tre planter, der blev købt i sommers, glæder mig til at så til foråret
145608-05-2011 16:39:42 Gudrun Sørensen
Min har overvintret ude i en krukke op ad muren, dækket med fyregrene, blomstrer allerede nu
145708-05-2011 14:01:15 Ivar d: Christensen
Hvordan får jeg mine frøplanter opbevaret indtil de blomstrer. Jeg har mindst 300 planter af frø indsamlet af egne planter. Er det bedst at have dem under beskyttede forhold i flamingokasser, som kan tages ind om vinteren,
eller skal de plantes ud i haven inden efteråret?.
145821-09-2010 15:03:02 Gudrun Sørensen
vil gerne nyt om planten
145906-06-2010 22:46:48 v.merrild
det er nemlig rigtigt landis
146006-06-2010 22:16:42 j landis
lewisia er en nem plante ,jeg har haft dem i 12år , det er da godt jeg ikke har læst det sludder som står her ,de er også nemme at formere ved deling ,jeg har aldrig haft en lewisia som er gået ud,dem der skriver om planterne gør det til en videnskab.mine planter har heldigvis ikke læst dette.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her