Logo

Miniatureroser

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Miniatureroser

'Pygmae' bliver 30 cm høj og har orangerøde, enkelte blomster. Miniatureroser eller dværgroser omfat­ter en række sorter af buketroser med særlig lav og spinkel vækst. De er opstået ved krydsning mellem tidligere dyrkede sorter med tendens til svag vækst. Rodnettet er ikke særlig kraftigt udviklet, hvorfor miniatureroserne kan have svært ved at klare sig på en kompakt lerjord med stort vandind­hold. Stænglerne er tynde og spinkle, men dog så stive, at de let kan bære de tætte, oprette blomsterklaser. Blom­sterne er små, omkring 2 cm i tværsnit, oftest fyldte, tofarvede og uden duft. Unge planter, der om foråret er forme­ret ved stiklinger, kan blomstre allere­de den første sommer.

 

Den frodige, rigtblomstrende "Nic-Noc' er en nyhed fra 1978.

 

Den 25 cm høje, fyldte sort 'Mini-Poul' er rød og gullig. Den er skabt 1978 som en miniatureudgave af Poulsens Jubilæumsrose og egner sig fortræffeligt til altankasser.

 

Rosa chinensis 'Minima', en helt henriven­de miniaturerose.

 

Vækstkrav: Let, næringsrig jord, som er godt drænet. De kræver megen sol og blomstrer kun lidt i halvskygge.

 

Formering: Alle sorter af miniaturero­ser kan formeres ved stiklinger, der afskæres, når de er »halvmodne«, altså hverken helt bløde eller helt træagtige, og de må absolut ikke have dannet blomster knopper. Stiklingen skal være 5-10 cm lang og skæres lige under et blad på moderplanten. De nederste blade på stiklingen fjernes, og den stikkes i en blanding af enhedsjord og sand i en lille urtepotte og dækkes med plasticfolie, så at luften omkring stik­lingen hele tiden er tilpas fugtig. De første rødder dannes i løbet af et par uger; senere ompottes den lille plante i en større potte med enhedsjord af typen K (krukkejord). Under gode forhold kan en forårsstikling blomstre samme sommer.

 

Pleje: Miniatureroserne passes som de øvrige haveroser med vand og let gødskning. Ved stadig at fjerne de visne blomster fremmer man udviklin­gen af nye blomsterknopper. Da plan­terne er så små og spinkle, må klipnin­gen udføres med f.eks. en neglesaks. For at sikre planterne mod udtørring om vinteren og foråret er det en god ide at dække dem med granris; men i øvrigt er de i Danmark anvendte sorter fuldt hårdføre. Forårsbeskæringen kan indskrænkes til en let udtynding og soignering.

 

Anvendelse: Miniatureroserne er ueg­nede til egentlige rosenbede, hvor de vil »drukne« mellem de almindelige, langt kraftigere haveroser. Derimod kan de anvendes i særlige bede, f.eks. ved havens siddeplads eller i en gård­have, hvor planterne og blomsterne kan nydes på nært hold. I altankasser er mange af sorterne meget velegnede, og her er der bedre mulighed end i haven for daglig kontakt med og pleje af planterne. Som potteplante er mini­aturerosen udmærket, bedst i et lyst, ikke solstegt vindue.

 

Sorter: De vigtigste sorter er anført i Miniatureroser i Planteskemaer.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.610 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her