Logo

Morgenfrue - Calendula officinalis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Morgenfrue - Calendula officinalis

Morgenfrue er en af vore almindeligste sommerblomster. Den er nøjsom, kræver ingen særlig pasning, sår sig selv og er meget blomsterrig. Den blomstrer fra juli til langt hen på efteråret. Plan­ten er vildtvoksende i Middelhavslandene og bliver 35-60 cm høj med friskgrønne. tykke blade og enlige kurv­blomster, der er 2,5 til 5 cm i diame­ter og har indtil 2 cm lange randkroner; farven varierer fra æggul til oran­gegul. Frugterne er forskelligt forme­de, indad krummede og med pigge.

 

En blomsterhave uden morgenfruer er næsten utænkelig.

 

De fyldt blomstrede morgenfruer har næ­sten kun tunge formede blomster i kurven. Blomsterne er især om efteråret smukke i buketter.

 

Vækstkrav: Almindelig havejord i sol.

Pleje: Frøet sås på blive stedet i maj og udtyndes til ca. 30 cm's afstand. Plan­ten breder sig let ved selvsåning.

Anvendelse: Velegnet i blomsterbed sammen med andre sommerblomster, i snithaven til afskæring og i blomsteren­gen.

 

Sorter: 'Ball's' har fyldte, orangerøde kurvblomster; 'Fiesta Gitana' bliver ca. 30 cm høj med gule og orangegule kurve og er velegnet til plantning i altankasser; 'Pacific Beauty' og 'Son­nenschein' bliver ca. 60 cm høje.

 

 

Sygdomme og skadedyr: Selvom mor­genfrue hører til de allernemmeste haveblomster, angribes de desværre ofte af sorte bladlus, som helt kan dække blade og stængler. Skyl lusene af med en kraftig vandstråle fra have­slangen eller laven opløsning af brun sæbe og denatureret sprit, som man kan pensle planterne med. Sent på efteråret, især i fugtigt vejr, kan blade, stængler og blomster angribes af meldug. Man kan bekæmpe meldug­gen ved at sprøjte med et kobber- eller svovlmiddel, men laget af giftstoffet på planterne er lige så grimt som selve svampen.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (9 stemmer)
Siden er blevet set 8.336 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?Effektiv reklame - klik her