Logo

Okseøje, hvid - Chrysanthemum leucanthe­mum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Okseøje, hvid - Chrysanthemum leucanthe­mum

Hvid okseøje findes vildtvoksende på græsmarker, skrænter og overdrev. For en lægmand kan den være vanske­lig at skelne fra de øvrige hvide »mar­geritter« eller præstekraver. De for­skellige typer er i dette værk omtalt under deres korrekte, officielle danske navn. Hvid okseøje er således den flerårige, vildtvoksende art, mens den småblomstrede hvide margerit er den flerårige type fra De Canariske Øer, især anvendt som udplantnings- og altanplante, og kæmpemargerit er den flerårige, storblomstrede form, som anvendes i staudebedet. Hvid okseøje har en 50-80 cm høj stængel, der er glat eller håret og kun lidt forgrenet. De rosetstillede grundblade er om­vendt ægformede og rundtakkede i randen. Stængelbladene er lancetfor­mede og en smule fligede. Kurvblomsterne har udstående, hvide randkro­ner og gule skivekroner. Den blom­strer meget længe, ofte fra begyndel­sen af juni til hen i september.

 

Den fuldendte blomst: hvid okseøje.

 

Hvid okseøje vokser vildt i den danske natur - og den er en glimrende plante i havens blomstereng.

 

Vækstkrav: Hvid okseøje er en nem plante, som trives på selv meget tør og sandet jord; men den skal helst have fuld sol for at blomstre tilfredsstillen­de. Den breder sig ved udløbere og selvsåning.

 

Hvid okseøje ynder en let jord, hvor den får fuld sol.

 

Pleje: Hvid okseøje kan sås på blive­stedet af ny høstet frø hen på somme­ren; men forårssåning lykkes også godt. Hvis man ønsker det, kan blom­sterengen med de hvide okseøjer efter afblomstringen i juli slås af med en rotorklipper; resten af sommeren kan arealet holdes tæt klippet som en nor­mal græsplæne. I oktober ophører man med klipningen, og den genoptages først det følgende år midt på somme­ren, når blomstringen på ny er overstå­et. Man behøver ikke at tænke på vanding eller gødskning.

 

Anvendelse: Hvid okseøje er den ide­elle blomsterplante til en flerårig blom­stereng. Bladrosetterne fører en ret ubemærket tilværelse i bunden af plantningen; kun i blomstringstiden skyder de ½ m høje stængler frem. Okseøje er velegnet til dækning af selv stejle skråninger; på de gamle vold­skråninger omkring herregården Spøt­trup i Salling har hvid okseøje fundet en fin anvendelse.

 

Sorter: 'Hofenkrone' har hvide, fyldte blomster, 50 cm høj, blomstring i maj­-juni; 'May Oueeri' har enkle, hvide kroner, 80 cm høj, blomstring i maj­-juni.

Se også artiklerne Gåseurt, Krysante­mum, Kæmpemargerit og Margerit.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (11 stemmer)
Siden er blevet set 11.779 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1371610-07-2023 21:33:55 Bo Kotian Lund
Er det de gule skivekroner som bliver til frø?
1288122-02-2020 12:26:26 JB
Hej, kan i sige hvad den ca. måler i kronen?

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her