Logo

Parkroser

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Parkroser

Parkroser er store rosenbuske med oftest enkle blomster. Parkroser er en samle betegnelse for en lang række vidt forskellige rosentyper. Det er fælles for dem alle, at de i løbet af få år udvikler sig til ret store buske med en eller flere blomstringer i løbet af sommeren. De fleste af dem bærer desuden en overdådighed af smukke hyben om efteråret eller langt hen på vinteren. Parkroser er i dette værk opdelt i to hovedgrupper: buskroser og vildroser. Buskroserne er mere eller mindre forædlede roser, der er opstået

i rosenforædlernes »laboratorier« ved krydsning mellem oprindelig vilde for­mer eller med arter og sorter, som i århundreder har været dyrket i østen og i Europa. Buskroserne er kendeteg­net ved altid at have fået kunstige sortsnavne som f. eks. 'Canary Bird', 'Friihlingsgold' og 'Nevada'. Buskro­ser er udførligt omtalt i artiklen Busk­roser.

Vildroser er rene botaniske arter, som plantejægere har fundet ude i naturen rundt om i verden; i Danmark alene findes mindst 10 forskellige vildroser. Alle vildroserne bærer slægtsnavnet Rosa efterfulgt af et botanisk artsnavn, f. eks. Rosa canina (hunderose), Rosa moyesii (mandarinrose) og Rosa rubi­ginosa (æblerose). Af disse vildroser er der desuden inden for visse grupper udviklet sorter, især af rynket rose (Rosa rugosa). Vildroser er omtalt samlet i artiklen Vildroser.

 

Dyrkning: Parkroser er nemme at dyr­ke i både små og store haver. Trods det danske navn parkroser er de endog meget velegnede til små haver, både i en lille bitte forhave, i et haveskel, som solitærbusk på plænen eller i busketter, på skråninger, i levende hegn og i fuglekrat. Velegnede naboplanter til alle typer parkroser er bærmispel, dværgmispel, hæg, havtorn, prydæb­ler, slåen og tjørn. De fleste parkroser kræver kun meget lidt pasning. De skal ikke beskæres som de øvrige havero­ser, men højst udtyndes med nogle års mellemrum. Rynket rose tåler nedskæ­ring til 20 cm over terræn.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.787 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her