Logo

Perlehyacint - Muscari

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Perlehyacint - Muscari

Museari er formentlig afledt af det arabiske ord muskarimi, et navn, slæg­ten har fået, fordi en af arterne, Mus­eari mosehatus, dufter af moskus. På dansk kaldes Muscari efter blomstens form såvel perle hyacint som druehya­cint. Der findes omkring et halvt hun­drede arter, som overvejende stammer fra Middelhavsområdet. De er alle forholdsvis lavtvoksende, forårs bio m­strende løgplanter med smalle, grund­stillede blade og små blå eller hvide blomster i klaser for enden af de blad­løse blomsterstilke.

 

Perlehyacinten (Muscari armeniacum) har små drueformede blomster med en snæver munding, som er omgivet af en rand af små bitte hvide blomsterflige.

 

Vækstkrav: Perlehyacint er uhyre nem i kultur og trives i enhver almindelig havejord, blot den ikke er for våd. Den foretrækker dog en let, humusrig jord og anvendes gerne under store træer, i plæner med forårsløg. i bede eller som kantplante. Tåler både sol og halvskygge.

I milde vintre udvikles de grønne blade allerede i november-december; men de tager sjældent skade af frosten. Efter afblomstringen holder de grønne blade sig til hen i juli.

 

Formering: Perlehyacint formeres let­test ved deling af blokkene i august eller september, men bør ellers så vidt muligt lades i fred. Ved omplantning bør løgene igen lægges i jorden hurtigst muligt. Nogle arter kan formeres ved frø; men det varer 3-4 år, før frøplan­terne blomstrer.

 

Arter:

Muscari armeniacum stammer fra Lilleasien. Den har små drueforme­de, koboltblå blomster med en hvid rand. Stænglerne bliver 15-20 cm høje, og selve blomsterstanden kan blive meget stor. Blomstrer i april.

 

Muscari aueheri (= Muscari tuberge­nianum) kommer fra Iran. Den har brede, grønne blade og stærkt duften­de blomster i en tofarvet blomster­stand, hvis øverste, sterile blomster er lyseblå eller næsten hvide, mens de nederste er mørkere blå med fine, hvide striber. Den blomstrer i april og bliver 20-25 cm høj.

 

Muscari botryoides kommer fra Sydeu­ropa. Den har små himmelblå blom­ster med hvide blomsterflige i april­maj. Blomsterne er krukkeformede el­ler næsten kugleformede og sidder i en forholdsvis kort blomsterstand. Der findes en hvid varietet, 'Album', som også kaldes sukkertop, og en rosa, som hedder 'Carneum'.

 

Muscari comosum har ret brede, grøn­ne blade og en blomsterstængel, der kan blive 30-40 cm høj. Den har en cylinderformet blomsterstand med blå blomster i maj-juni; men man dyrker udelukkende de monstrøse varieteter 'Monstrosum' og 'Plumosurn' , der også kaldes duskhyacinter eller fjerbuskhy­acinter. De har violetblå, sterile blom­ster i en strudsfjerlignende blomster­stand. Trives bedst i fuld sol og blom­strer i juni.

 

»Fjerbuskhyacint« (Muscari comosum 'Plu­mosum') har en violet dusk af udelukkende sterile blomster.

 

Muscari latifolium stammer fra Lille­asien. Den har en tofarvet blomster­stand, idet de øverste, sterile, blomster er lyseblå, mens de nederste er mør­keblå. I reglen skyder der fra hvert løg kun et enkelt grønt blad frem; det er til gengæld ca. 2 cm bredt. Den blomstrer i maj og kan blive 30-40 cm høj.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (22 stemmer)
Siden er blevet set 6.659 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Dværgpolyanthaer med kinaprægEt udmærket alternativ til kinaroserne. I koldere egne er det bedre at stile efter de...
• Rose du RoiHed først 'Comte Lelieur' efter greven, som var chef for statens haveanlæg, men blev...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
333829-04-2013 14:08:31 sharyn Nielsen
Kan man købe perlehyacint (blå) i maj? Jeg vil gerne bruge den til konfirmationsbord den 25. maj.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!