Logo

Pilblad - Sagittaria sagittifolia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Pilblad - Sagittaria sagittifolia

De tretallige blomster hos pilblad (Sagiuaria sagiuijotia) sidder for enden af de 30-90 cm lange skafter. Hunblomsterne sidder øverst, hanblomsterne nederst.

Slægten omfatter omkring 30 arter, hvoraf kun en enkelt er vildtvoksende i Danmark.

 

Pilblad er en flerårig sumpplante med korte, lodrette jordstængler og lang­stilkede blade med pilformet bladpla­de. Blomsterskaftet rager indtil 90 cm op i luften med hvide, enkønnede blomster. Hunblomsterne sidder ne­derst i blomsterstanden og hanblom­sterne øverst. Både hun- og hanblomster har 3 grønne bægerblade og ligele­des 3 snehvide kronblade med en vio­let plet ved grunden.

Ofte veksler bladformen med plantens udviklingstrin og alder, idet de første blade er båndformede undervandsbla­de og de følgende langstilkede svømmeblade. Først herefter udvikles de pilformede luftblade, og planten får sit karakteristiske udseende. Plantes den for dybt, f.eks. i havebassiner eller lignende, udvikles som regel kun de meterlange undervandsblade, og blom­stringen udebliver helt. Vandstanden bør helst være 10-20 cm.

Arten overvintrer som knolde, der dannes på udløbere i dyndet. Hele den øvrige del af planten dør bort om efteråret eller i den tidlige vinter.

 

Pilblad trives bedst på lavt vand, hvor der i løbet af en sæson udvikles tre forskellige bladtyper. Her ses de ovale svømmeblade samt de pilformede luftblade.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.125 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her