Logo

Pindsvineknop - Sparganium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Pindsvineknop - Sparganium

Pindsvineknop (Sparganium)er fleråri­ge vand- og sumpplanter med jord­stængel og udløbere i den øverste dyndbund. Bladene varierer stærkt fra smalle, opretvoksende til lange bånd­formede flydeblade. Blomsterne er små og uanselige, samlet i kugleforme­de, pindsvinelignende stande. Han- og hunblomster findes på samme plante, men i forskellige dele af blomsterstan­den, idet hanblomsterne sidder øverst og hunblomsterne nederst på den blomstrende stængel. Frugten er en slags stenfrugt med et hårdt inderlag og et tørt, svampet yderlag. Den ne­derste del af griflen bliver siddende som et næb på frugten.

 

Grenet pindsvineknop (Sparganium erec­tum) med de karakteristiske og dekorative, pindsvinelignende kugler, der er sammen­sat af tætsiddende frugter. Heraf plantens danske navn.

 

Vækstkrav: Slægten er almindelig ud­bredt i hele landet, hvor den fortrinsvis vokser ved søbredder eller langs åløb; men også i fugtige grøfter, hvor den ikke er tvunget til at leve i skarp konkurrence med andre plantearter, vokser den frem.

 

Arter:

Enkelt pindsvineknop (Sparga­nium simplex) har ugrenet, 30-50 cm høj blomsterstængel med siddende hanlige blomsterhoveder og stilkede hunlige blomsterstande. Bladene er smalle, opretvoksende, ved grunden trekantede. Breder sig villigt til tætte bestande p.gr. af de underjordiske ud­løbere og er ret almindelig i hele Danmark.

 

Grenet pindsvineknop (Sparganium erectum) er højere og kraftigere end ovennævnte. Den bliver 50-80 cm høj med en kraftig, grenet blomsterstand. På hver gren findes 1-3 hunlige blom­sterhoveder samt et stort antal brunlig­grønne hanblomster. Almindelig ved søbredder og åløb.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 2.456 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?Effektiv reklame - klik her