Logo

Pragtskær - Liatris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Pragtskær - Liatris

Pragtskær et ikke særlig almindelig i danske haver på trods af dens blomsterrigdom og dens beskedne krav til jordbund og pleje. Dens violette kurvblomster savner de tungeformede randkroner og består udelukkende af rørformede blomster, samlet i en aks­lignende blomsterstand, hvis øverste blomster springer først ud, i modsæt­ning til det normale hos aksblomstre­de planter. Nede i jorden findes en sort, vandret rodstængel, hvorfra de overjordiske skud udvikles, tæt besat med lancetformede blade. Også blom­sterstænglerne er fyldt med friske, grønne blade helt op til underkanten af blomsterakset.

 

Vækstkrav: Pragtskær foretrækker en veldrænet muldjord, hellere for tør end for våd. Den blomstrer bedst i fuld sol.

 

Pragtskær (Liatris spicata) passer godt i et solbeskinnet stenbed med mørke fyrre buske i baggrunden.

 

Pragtskær (Liatris spicata 'Kobold') blomstrer fra juni til langt hen i oktober med rødviolette blomsteraks.

 

Pleje: Pragtskær formeres ved frø eller ved deling af den vandrette rodstok. Nyplantning foretages om foråret eller sent om efteråret. I meget tørre somre må man give et tilskud af vand, og er voksepladsen udsat for blæst, må man sørge for opbinding, som i øvrigt ikke klæder planten. Den er smukkest, når den kan vokse frit til vejrs og kun støtte sig til nabostænglerne. De af­blomstrede skud fjernes efterhånden, og om efteråret fjernes løvet, som visner tidligt og derfor mispryder planten.

 

Arter:

Liatris elegans har 70 cm høje blomsterstængler , hvis øverste halvdel er tæt besat med rosenrøde småkurve fra juli til september.

 

Liatris pycnostachya har 45 cm lange aks på de 100 cm høje stængler. Under særlig gunstige vilkår kan planten blive 150 cm høj. Blomsterfarven er lyspur­pur.

 

Liatris scariosa kan blive 150 cm høj med 40-80 cm lange aks. Bladene er ret store, lancetformede, og blomster­farven blåligrød. Der findes en hvid sort, 'Alba'.

 

Liatris spicata er den mest dyrkede art. Blomsterstænglerne er ca. 50 cm høje og bærer blomsteraks på 25 cm's læng­de. Blomsterfarven er klart lillarød, en usædvanlig farve i staudebedet.

Sorten 'Floristan White' er hvid, højden næ­sten 100 cm, 'Kobold' med lilla blom­ster er ganske lav, knap 40 cm.

 

Naboer: Pragtskær kan plantes sam­men med stauder som høstanemone, lavendel, natlys, floks, drejeblomst og tusindstråle.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (85 stemmer)
Siden er blevet set 13.525 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
133005-10-2014 15:17:51 Gert O.
Fin informativ beskrivelse. Jeg savner dog oplysning om såtidspunkt. Skal frøene mon stratificeres eller skal de sås om foråret ? Er der nogen der ved mere om den ?
133108-05-2014 08:42:03 Benny Hansen
Fin Staude - men efter 2 år i et 30 cm. ophøjet Bed der er 1 meter bredt, er den bare væk efter denne milde vinter. HVORFOR???
133221-08-2013 09:06:56 Lis nim
Dejlige farver og det summer af liv fra mange forskellige insekter - skønt at nyde den flotte plante og de mangeartede insekter.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os