Logo

Reseda - Reseda

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Reseda - Reseda

Reseda betyder »beroliger« og henty­der til de smertestillende egenskaber hos nogle af arterne. Reseda er en- til flerårige urter, hvis blomster har et firtalligt bloster og mange støvdragere. Kronen er uregelmæssig, idet det bage­ste kronblad er større end de andre og har en diskusdannelse med nektarium indenfor. Blomsten har en fin duft.

 

Vækstkrav og pleje: Fri, solrig plads i almindelig god havejord. Frøet sås i april-maj på blivestedet, og småplan­terne udtyndes til 10-15 cm's afstand. Blomstrer fra slutningen af juni og hele sommeren. Anvendes som kantplante, i bed med andre sommerblomster samt til afskæring.

 

Farvevau (Reseda luteola) har siden gammel tid været brugt som farveplante. Det er bladene, der gulfarver tøj eller garn.

 

Arter:

Farvereseda eller farvevau (Re­seda luteola) fra Syd- og Centraleuropa er toårig og bliver ca. 1 m høj med lancetformede blade med bølget rand. Blomsterstanden er en lang, tætblom­stret klase med gulliggrønne blomster i juli-august. Planten kom til Norden i middelalderen og bruges som farve­plante, idet bladene anvendes til gul­farvning af tøj.

 

Gul reseda (Reseda lutea) kan ligesom farvevau træffes forvildet hist og her i Danmark. Planten bliver 20-50 cm høj med en grenet stængel og fjersnitdelte blade; den blomstrer i juli-august.

 

Havereseda (Reseda odorata) fra Nordafrika har lifligt duftende blom­ster og hører af samme grund til de mest dyrkede sommerblomster. Plan­ten er 20-50 cm høj, en- til toårig, med lancetformede blade. Blomsten har grønlige kronblade og rødliggule støvknapper; blomsterstanden er en endestillet klase, der først er ganske kort, men strækker sig under blom­stringen.

Der findes en række variete­ter med større blomster eller tættere blomsterstand med rødlige blomster, bl.a. 'Goliath', der har grønrøde blom­sterklaser, og 'Red Monarch' med rød­lige klaser.

 

Stjerneurt (Reseda alba) fra Sydeuro­pa er enårig og bliver ca. 75 cm høj med lang, aksformet blomsterstand med hvide blomster.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (9 stemmer)
Siden er blevet set 4.384 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her