Logo

Sæbeurt - Saponaria

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sæbeurt - Saponaria

Saponaria betyder sæbe og hentyder til plantens anvendelse. Det er især arten Saponaria officinalis, der har været anvendt til rengøringsmiddel og til vaskning af tøj. Planten blev knust, kogende vand hældt over, hvorved en lud til formålet fremkom. Slægten om­fatter en række stauder og enårige urter, hvoraf flere med krybende eller opret vækst anvendes som prydplan­ter. Blomsterne er hvide, lyserøde el­ler stærkere røde; bæger og krone er femtallige. De har to grifler og en firtandet kapsel.

 

Saponaria ocymoides er velegnet på et stengærde, hvor planten kan hænge ned over stenene.

 

Arter:

Saponaria caespitosa fra Pyre­næerne bliver 6--8 cm høj med tuefor­met vækst og linjeformede blade. Blomsterne, der sidder i tætte stande i juli, er rosenrøde. En smuk staude til stenbedet.

 

Saponaria calabrica fra Sydøsteuropa bliver 6--8 cm høj med mange udspær­rede grene og en åben blomsterstand med hvide, rosa eller røde blomster i juli-oktober. Planten er enårig og an­vendes som sommerblomst. Varieteten 'Compacta' har en mere kompakt vækst og er velegnet som kantplante. Frøet sås på blive stedet i begyndelsen af maj, og småplanterne udtyndes til ca. 20 cm's afstand. Trives bedst i sol.

 

Saponaria lutea fra Alperne er en 8-10 cm høj staude med tueformet vækst og linjeformede blade. Blomsterne er gule med violette støvknapper. Blom­string i juli-august.

 

Saponaria officinalis bliver op til 100 cm høj. Stænglerne er glatte og opsvul­mede under bladfæstet. Bladene er æg­lancetformede med tre bueformede nerver, og blomsterne, der er blegt lyserøde, er samlet i en åben top. En fyldtblomstret form blev tidligere dyr­ket meget i haverne. Den kan være et besværligt ukrudt, idet den breder sig ved jordstængler. Træffes ofte på diger og langs veje nær beboede områder.

 

Saponaria ocymoides fra Sydeuropa bliver 10-15 cm høj med spæde, ned­liggende, hårede, grenede stængler og små, lancetformede blade og lyserøde blomster i en åben blomsterstand i juni-juli. Der findes flere varieteter, der bl.a. har større blomster med dy­bere røde farver end arten.

 

En af vore smukkeste stenbedsplanter, Saponaria olivana, er en krydsning mellem Sapo­naria caespitosa og Saponaria pumila og bliver kun 5 cm høj. Blomsterne er store, 2,5 cm i diameter, og smukt rosafarvede. Den blomstrer i juni-juli og er velegnet til stengærde.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (13 stemmer)
Siden er blevet set 6.623 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
185506-06-2010 09:08:35 Heidi eriksen
pæn blomst og meget veltalende

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?Effektiv reklame - klik her