Logo

Sødskærm - Myrrhis odorata

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sødskærm - Myrrhis odorata

Sødskærm kaldes også spansk kørvel. Planten stammer fra Sydeuropa og menes at være bragt nordpå af spa­nierne; den kom til Norden i middelal­deren sammen med munkene, der an­vendte planten som køkken- og læge­urt; bl.a. blev roden brugt mod mæs­linger og skoldkopper, og bladene blev røget som tobak mod astma. Sød­skærm ses kun sjældent i haver i dag, men træffes ofte forrvildet omkring beboede steder. Den er en 50-100 cm høj staude med bløde hår og 2-3 gange fjersnitdelte, bregnelignende blade, der dufter som anis, den er frisk­grøn, og der er mange pletter nær basis af bladpladen. Blomsterne er hvide og samlet i store, flade dobbelt­skærme, der har hængende, tilspidsede småsvøbblade; de er fremme i maj­-juni. Frugten bliver 2 cm lang og er først brunlig, senere skinnende sort­brun. Planten trives i almindelig god havejord i sol eller halvskygge og er velegnet som kraftig bundplante under frugttræer eller store, løvfældende buske.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 2.358 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
331307-06-2011 09:09:25 Jørgen
dejlig plante. giver en god lakridssmag. dyrker den i mit hjemmebryggeri i kælderen. prøv at smøre den ind i olivenolie, samt kog den i mælk. mmh!

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Vil du boykotte noget fra Rusland?


Effektiv reklame - klik her