Logo

Sølvlys - Cimicifuga

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sølvlys - Cimicifuga

Sølvlys er høje stauder på 100-200 cm. Væksten er spinkel og fin med god harmoni mellem løv og blomster. Bla­dene er ret store, indtil flere gange tredelte. Blomsterstandene er lang­skaftede med talrige små hvidlige eller cremefarvede blomster, der hovedsa­gelig er fremme i eftersommeren.

 

Vækstkrav: Sølvlys stiller ikke særlige krav til jordbund eller omgivelser, men bliver smukkest, hvis den udplantes i let skygge under løvtræer. Ligeledes foretrækker den en fugtig jordbund, og dens højde kræver en vokseplads i læ. Den er fuldt hårdfør i Danmark og behøver ingen vinterdækning.

 

Sølvlys (Cimicifuga racemosa) er en staude til skyggebedet. Helst vokser den på en fugtig jordbund i halvskygge under større træer.

 

Arter:

Cimicifuga cordifolia kan blive indtil 200 cm høj. Hver stængel bærer flere blomsteraks i august-september. Cimicifuga dahurica bliver 125 cm høj og har fjerlappede til savtakkede bla­de; de enkelte bladafsnit er skævt hjer­teformede. Planten er smuk og deko­rativ med forgrenede blomsteraks på lange skafter. Blomstringen begynder først i august og varer næsten en må­ned; i lune sensomre kan de hvidlige blomster endog være fremme til mid­ten af september.

 

Cimicifuga racemosa er den hyppigst dyrkede art. Den bliver ca. 120 cm høj, hvoraf blomsteraksene udgør de 60 cm. Bladafsnittene er ovale og skarpt savtakkede. Blomsterne er cremefar­vede og fremkommer allerede fra slut­ningen af juli; men den egentlige blom­string finder sted i august. Fuldt hård­før i Danmark og behøver ingen opbin­ding af de ret stive blomsterskafter.

 

Cimicifuga ramosa hører hjemme på Kamtjatka-halvøen. Den kan blive mere end 200 cm høj. Den blomstrer i begyndelsen af september.

 

Cimicifuga simplex er den senest blom­strende sølvlys; den har cremefarvede blomster i september-oktober. Den bliver kun 140 cm høj. Sorten 'White Pearl' kan anbefales.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (9 stemmer)
Siden er blevet set 5.422 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her