Logo

Silkekatost - Sidalcea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Silkekatost - Sidalcea

Silkekatost minder i vækstform og blomsterform meget om vor vilde kat­ost. Den har underjordiske, krybende rodstokke, som breder sig til alle sider, og dens stængler er 60-150 cm høje. De kredsrunde blade er store og ind­skårne, og de lyserøde, røde eller pur­purfarvede blomster sidder samlet i tætte toppe.

 

Vækstkrav: Silkekatost er desværre ik­ke helt hårdfør og forsvinder ofte i løbet af et par år fra plantestedet. For at trives bedst muligt bør den have en veldrænet, porøs muldjord, ikke for tør og ikke for fugtig. Den skal have rigelig næring, og der må vandes i tørre perioder. Om efteråret bør planterne dækkes med let kompostjord, vissent løv eller granris for at skærme mod udtørring og frost. Jorddækningen skal ikke fjernes om foråret, men skal have lov at ligge sommeren over.

 

Silkekatost (Sidalcea hybrida 'Elsie Heugh') har silkerosa blomster og bliver ca. 1 m høj.

 

Pleje: Silkekatost kan formeres ved deling, bedst i april; men arterne kan også frøformeres. For resten breder disse sig let ved selvsåning. De højeste sorter kan næppe holde stænglerne oprejst, hvorfor de må have støtte af tonkingstokke eller »ærteris«. Efter afblomstringen afskærer man de visne blomsterstængler ved jordoverfladen, mens grundbladene kan få lov at vokse videre resten af sommeren.

 

Anvendelse: Silkekatost er en ustabil staude, som ikke er særlig velegnet i et staudebed. Den anvendes bedre i en lys og let fugtig blomstereng eller i de tørre partier af mosebedet; her kan den brede sig ved sine udløbere, og den har også mulighed for at så sig selv. Den er uegnet som snitblomst.

 

Arter:

Sidalcea candida har ruhårede, kredsrunde grundblade og 5-7-delte stængelblade. De rosa blomster har blå eller purpurfarvede støvknapper. Sidalcea hybrida omfatter smukke sor­ter' som 'Elsie Heugh', sartrosa, 100 cm; 'Interlaken', rød, 80 cm; og 'Mrs. Lindbergh', karminpurpur, 80 cm.

Sidalcea malviflora har små grundbla­de og femdelte stængelblade. Det er den højeste art med 150 cm høje stængler. Blomsterne er røde og 5 cm i diameter.

Sidalcea oregana er en stærkt håret plante, 120 cm høj, med 10 cm brede, nyreformede grundblade og 5-7-delte stængelblade. Blomsterne er ret små, lyserøde og samlet i smalle, akslignen­de stande.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 3.196 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Strålekurv - Gerbera jamesoniiPå dansk hedder den strålekurv, men navnet gerbera bruges mindst lige så hyppigt. Som...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os