Logo

Silkeplante - Asclepias

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Silkeplante - Asclepias

Silkeplante tilhører slægten Asclepias, der omfatter en række plantearter, som især er hjemmehørende i Nord-, Central- og Sydamerika. Af de arter, der dyrkes i Danmark, er de fleste udendørs planter, mens en enkelt, Asclepias curassavica, kræver frostfri overvintring.

 

Silkeplantens blomster er særprægede med de røde kronblade og den orange bikrone.

 

Silkeplante (Asclepias) er ikke fuldt hårdfør i Danmark, men må vinterdækkes.

 

Pleje: Silkeplante stiller ikke særlige krav til dyrkningssubstratet; den ynder en lys, solrig placering, og jorden må ikke være konstant fugtig. I sommer­perioden tilføres regelmæssigt næring. De udendørs planter er ikke fuldstæn­dig hårdføre og kræver derfor tidlig vinterdækning.

 

Formering: Silkeplante kan formeres ved deling og såning. Den spredes forholdsvis let ved rodskud.

 

Arter: Asclepias curassauica er en 30- 70 cm høj halvbusk, der dyrkes som potteplante eller frit udplantet ivinter­haven. Bladene er modsatte, 5-10 cm lange og lancetformede. Blomsterne er samlet 5-10 i en skærm; kronbladene er mørkerøde og bikronen orangerød. Den blomstrer fra juni til september. Som artsnavn et curassavica = fra Cu­racao siger, er den hjemmehørende i

Centralamerika. Plantens mælkesaft indeholder asclepiadin, en gift, der bl.a. fremkalder opkastninger, diarre, muskel- og hjertekramper.

 

Asclepias incarnata minder meget om Asclepias curassavica; men bikronen har samme farve som kronbladene. Den dyrkes udendørs som staude.

 

Asclepias speciosa er en gråfiltet plan­te, der kan blive mere end 1 m høj. Bladene er modsatte, tykke og bredt ægformede. Blomsterne er rødgrønne og samlet i mangeblomstrede stande. Kronbladenes yderside er behåret. Frugterne er tæt hårede, stikkende og meget dekorative. Planten indeholder mælkesaft. Den er hjemmehørende i USA og blomstrer i maj-august.

 

Asclepias tuberosa er en knolddannen­de plante uden mælkesaft og bliver 60- 90 cm høj. Bladene er spredte, aflangt lancetformede og delvis hjerteformede ved grunden. De purpur- til skarlagen­røde blomster har stærkt gule støvdra­gere og fremkommer i juli-august. De dufter godt og er samlet i store skær­me. Den dyrkes som staude, men kræ­ver vinterdækning.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (24 stemmer)
Siden er blevet set 9.767 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1382614-11-2023 13:26:37 Benny Hansen
Jeg har en Aclepia Tuberosa Farve Gul; kan man så frøene fra denne og hvor hurtig vil man få blomstrende Planter deraf. Den jeg har klarer sig fin uden at blive dækket til vinter.
84613-11-2014 13:37:22 Vibeke Poulsen
Generelt kræver alle frø af svalerodsfamilien lys for at spire. Så dem i en potte oven på jorden og hold dem fugtige med god kontakt til jorden (dæk med plastik eller glas. Asclepias syrica er hårdfør i Danmark
84710-11-2014 22:01:06 Lena Ramsing
Har fået frø fra kæmpe silkeplanten og er nu i tvivl om hvordan jeg gør det bedst. Kan I give mig en vejlejning af frøformering. Er i tvivl om jeg skal gøre det nu i efteråret eller vente til foråret. Om det skal være indendørs eller udendørs. o.s.v. Venlig hilsen Lena Ramsing
84817-11-2013 13:20:56 Grethe Væggemose
Kan en asclepias -syriaca stå ude om vinteren på forhånd tak

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?Effektiv reklame - klik her