Logo

Silkeplante - Asclepias

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Silkeplante - Asclepias

Silkeplante tilhører slægten Asclepias, der omfatter en række plantearter, som især er hjemmehørende i Nord-, Central- og Sydamerika. Af de arter, der dyrkes i Danmark, er de fleste udendørs planter, mens en enkelt, Asclepias curassavica, kræver frostfri overvintring.

 

Silkeplantens blomster er særprægede med de røde kronblade og den orange bikrone.

 

Silkeplante (Asclepias) er ikke fuldt hårdfør i Danmark, men må vinterdækkes.

 

Pleje: Silkeplante stiller ikke særlige krav til dyrkningssubstratet; den ynder en lys, solrig placering, og jorden må ikke være konstant fugtig. I sommer­perioden tilføres regelmæssigt næring. De udendørs planter er ikke fuldstæn­dig hårdføre og kræver derfor tidlig vinterdækning.

 

Formering: Silkeplante kan formeres ved deling og såning. Den spredes forholdsvis let ved rodskud.

 

Arter: Asclepias curassauica er en 30- 70 cm høj halvbusk, der dyrkes som potteplante eller frit udplantet ivinter­haven. Bladene er modsatte, 5-10 cm lange og lancetformede. Blomsterne er samlet 5-10 i en skærm; kronbladene er mørkerøde og bikronen orangerød. Den blomstrer fra juni til september. Som artsnavn et curassavica = fra Cu­racao siger, er den hjemmehørende i

Centralamerika. Plantens mælkesaft indeholder asclepiadin, en gift, der bl.a. fremkalder opkastninger, diarre, muskel- og hjertekramper.

 

Asclepias incarnata minder meget om Asclepias curassavica; men bikronen har samme farve som kronbladene. Den dyrkes udendørs som staude.

 

Asclepias speciosa er en gråfiltet plan­te, der kan blive mere end 1 m høj. Bladene er modsatte, tykke og bredt ægformede. Blomsterne er rødgrønne og samlet i mangeblomstrede stande. Kronbladenes yderside er behåret. Frugterne er tæt hårede, stikkende og meget dekorative. Planten indeholder mælkesaft. Den er hjemmehørende i USA og blomstrer i maj-august.

 

Asclepias tuberosa er en knolddannen­de plante uden mælkesaft og bliver 60- 90 cm høj. Bladene er spredte, aflangt lancetformede og delvis hjerteformede ved grunden. De purpur- til skarlagen­røde blomster har stærkt gule støvdra­gere og fremkommer i juli-august. De dufter godt og er samlet i store skær­me. Den dyrkes som staude, men kræ­ver vinterdækning.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (21 stemmer)
Siden er blevet set 5.828 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Teroser - Rosa x OdorataTeroserne kaldes gerne havens aristokrater og er lige så sjældne at møde som dem. En meget...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
84613-11-2014 13:37:22 Vibeke Poulsen
Generelt kræver alle frø af svalerodsfamilien lys for at spire. Så dem i en potte oven på jorden og hold dem fugtige med god kontakt til jorden (dæk med plastik eller glas. Asclepias syrica er hårdfør i Danmark
84710-11-2014 22:01:06 Lena Ramsing
Har fået frø fra kæmpe silkeplanten og er nu i tvivl om hvordan jeg gør det bedst. Kan I give mig en vejlejning af frøformering. Er i tvivl om jeg skal gøre det nu i efteråret eller vente til foråret. Om det skal være indendørs eller udendørs. o.s.v. Venlig hilsen Lena Ramsing
84817-11-2013 13:20:56 Grethe Væggemose
Kan en asclepias -syriaca stå ude om vinteren på forhånd tak

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os