Logo

Sisal - Agave sisalana

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sisal - Agave sisalana

Sisal er en flerårig, stedsegrøn urt med lange, kødede, spidse og rosetstillede blade; den stammer fra Central- og Sydamerika, men dyrkes nu også i Afrika og Asien. Planten dyrkedes oprindelig kun på dårligere jorder i egne med lang tørtid; men dyrkningen flyttes i vore dage mere og mere til god jord og regnrigere egne. Når bladene er udvoksede, skæres de af, og fibrene fjernes, mens bladene endnu er friske. Fibrene udgør ikke mere end ca. 5% af bladets vægt; resterne af bladene strøs ud under sisalplanterne som jorddæk­ning.

Når sisalplanten er blevet omkring 10 år gammel, sætter den blomster. Blomsterne sidder i en meget åben klase på en stilk, som kan blive over 10 m høj. De ca. 4 cm store blomster er grønlighvide. I stedet for at udvikle frø danner sisal bulbiller, som villigt slår rod, når de kommer ned på jorden. Når blomstringen er forbi, dør den gamle plante; men som regel er der inden dannet en del skud fra roddelen. Både rodskud og bul biller bruges til formering.

 

Blomstrende sisal langs en vej i Afrika.

 

Anvendelse: Som stueplante egner si­sal sig kun for store forhold, idet de grove, spidse blade let kan få en dia­meter på omkring 2,5 m. Sisal kan stå i haven fra først i juni til sidst i septem­ber, men må resten af året stå, hvor temperaturen ikke kommer under 0°C. I vintertiden skal der spares meget på vandet; men planten må ikke tørre helt ud. Vanding og gødskning bør begyn­de sidst i februar og fortsættes til indflytningen om efteråret.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (10 stemmer)
Siden er blevet set 2.883 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her