Logo

Skabiose - Scabiosa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Skabiose - Scabiosa

Skabiose blev i gammel tid brugt mod »skab« eller fnat og hed dengang skab­urt. I dag er den en yndet sommerplan­te eller staude, hvis smukke blomster lyser op i haven. Planterne hører til kartebollefamilien, der i mange hense­ender minder om de kurvblomstrede, og blomsterstanden minder da også i opbygningen om en kurvblomst. Slægten består af ca. 70 arter af en- og flerårige urter, hvor alle eller en del af bladene er snitdelte. Kurvene er ende­stillede, flade eller rundagtige med 1-2 rækker svøbblade.Blomsterne er om­givet af et hindeagtigt yderbæger, der ved frugtens modning danner en krave omkring denne.

 

Kaukasisk skabiose (Scabiosa caucasica) dyrkes også som afskæringsblomst.

 

Vækstkrav: Skabiose vokser bedst i en veldrænet, næringsrig jord på et solrigt sted; kaukasisk skabiose ynder dog en mere kalkrig jord, dvs. med pH over 7.

 

Dueskabiose (Scabiosa columbaria) udvikler »faldskærme« omkring hver nødfrugt.

 

Pleje: Frø sås på blivestedet i april-­maj eller i hus i april for senere ud­plantning, for de enåriges vedkom­mende med 25 cm's afstand. Stauderne kan formeres ved frø eller ved deling af ældre planter om foråret.

 

Anvendelse: De enårige passer i et blandet blomsterbed eller i snithaven. Stauderne er ikke særlig stabile og bør derfor ikke plantes i et staudebed, men hellere i et stenbed, i atriumhaven, ved terrassen eller på en tørmur .

 

Arter:

Scabiosa atropurpurea fra Syd­europa kaldes også enke blomst på grund af nogle af blomsternes noget dystre, sortrøde farve. Planten er en­årig, rigt forgrenet og blomstrer fra juli til oktober. Der findes flere typer med sorter, der inddeles efter plantehøjde og fyldte kurve. Varieteten major ken­detegnes af de høje, langstilkede sor­ter. Varieteten nana er middelhøj, og sorten var. nana 'Compacta' er lav og med en tæt vækst.

 

Scabiosa caucasica, kaukasisk skabio­se, er en meterhøj, opret staude med fåbladede, svagt forgrenede stængler og flade, ret store kurve med meget større randblomster end de øvrige. Blomstrer i juli-september. Sorter er 'Clive Greaves', blå og 70 cm; 'Miss Willmott', hvid og 70 cm, og 'Ståfa', dybblå, 80 cm.

 

Scabiosa columbaria, dueskabiose, hø­rer hjemme i Europa, V- og N-Asien samt N-Afrika. Den er vildtvoksende i Danmark på Øerne, hvor den findes på tørre bakker med kalkholdig jord. Det er en 25-50 cm høj staude med spinkle, hårede stængler, fint snitdelte blade og violette blomster.

 

Skabiose (Scabiosa caucasica) har store kurvlignende blomster, her sorten 'Clive Greaves'.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (22 stemmer)
Siden er blevet set 19.150 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her