Logo

Skjoldblad - Peltiphyllum peltatum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Skjoldblad - Peltiphyllum peltatum

Peltiphyllum er sammensat af græsk pelte = skjoldformet og phyllon = blad; peltatum betyder faktisk det sam­me. Skjoldblad, der stammer fra Ja­pan, har en tyk, kødet, vandretliggen­de rodstok, hvorfra blomsterstængler­ne skyder frem om foråret, endnu inden bladene har vist sig. De lyserøde eller hvide blomster fremkommer for enden af den 30-50 cm høje, behårede stængel i en hvælvet, skærmlignende stand. De kraftige bladstængler, som kommer senere, er besat med grove, rødbrune hår og når en højde på 80-100 cm; for enden af dem udvikles de store, skjoldformede blade, der let når en diameter på over 30 cm.

 

Skjoldblad er en glimrende mosebedsplante og særdeles dekorativ både forår og sommer. Den skal dog helst have god plads omkring sig, idet bladene, der udvikles om sommeren, let bliver noget voldsomme.

 

Vækstkrav: Skjoldblad trives bedst på fugtig, muldet bund, f.eks. i et mose­bed eller ved en søbred, men kan dog også vokse på ret tør jord, blot den får nogen skygge. I en »skovdal« er den således særdeles anvendelig. Den for­meres lettest ved deling af rodstokkene om foråret eller efteråret.

Naboer: Engblomme, kabbeleje, kat­tehale, primula, skumblomst, sølvlys.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 6.149 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
241416-06-2011 20:57:38 Egil Ingvar Aune
For ordens skyld bør det opplyses at denne arten opptrer med to synonyme navn, nemlig Saxifraga peltata og Darmera peltata. Faktisk er det vel det siste som er "gyldig". Som nordmann skal jeg vokte meg for å kommentere det danske språket, men så vidt jeg vet har den også et dansk synonym, nemlig skjoldstenbræk.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her