Logo

Skjoldbregne - Polystichum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Skjoldbregne - Polystichum

Slægten skjoldbregne omfatter ret kraftige bregner med mere eller min­dre læderagtige, delvis vintergrønne blade, der er lancetformede, dobbelt fjersnitdelte og noget stive. Frugthobe og slør er runde og sløret skjoldformet og fastgjort i midten. Slægten er ud­bredt over det meste af verden, men findes kun som sjældenhed vildtvok­sende i Danmark.

 

Vækstkrav: Skjoldbregnerne hører som de fleste bregner til de skyggeel­skende planter. Helst skal de plantes på en humusrig muldbund, idet de i fri natur vokser i store skovområder med god humusomsætning. De er alminde­ligvis ret hårdføre, men tåler ikke at stå »med fødderne i vand«.

 

Arter:

Håret skjoldbregne (Polysti­chum braunii) er velegnet i havens skovbund, hvor der er tilstrækkelig fugtighed og skygge. Håret skjoldbregne er en helt lådden breg­ne, hvis tidlige forårsskud er dækket af tætsiddende hår. De kortstilkede blade er bredt lancetformede, dobbelt fjer­snitdelte og helt glansløse. Væksten er regelmæssig og højden 60 cm. Den er vildtvoksende i kølige, fugtige skov­områder i Europa, Sibirien, Lilleasien og det østlige Nordamerika.

 

Kniplingebregne (Polystichum setife­rum) er den smukkeste og oftest dyrke­de art. Bladene er findelte som de smukkeste tønder kniplinger. Kniplingebregne er en skjoldbregne med meget findelte blade, som næsten kan minde om tønderkniplin­ger. Bedst til kalkfri jord i let skygge. Sorten 'Proliferum' har meget smalle, flere gange finnede blade med små yngle­knopper.

 

 

Lansebregne (Polystichum lonchitis), undertiden kaldt takbregne, vokser helst med rødderne mellem sten. Den bliver omkring 50 cm høj og er oftest stedsegrøn med enkelt fjerdelte, lan­cetformede, ørede blade, der er ret smalle, ca. 4-5 cm, og nærmest torne­de, idet afsnittene er savtakkede og spidse. Den er langsomtvoksende og sætter kun et par nye blade pr. år.

 

Skjoldbregne (Polystichum aculeatum) har en regelmæssig, opret vækst og er omkring 80 cm høj med dobbelt f jer­delte, overvintrende blade, der er no­get læderagtige, med avne klædt stilk og midtribbe. Ynder skyggefuld, hu­musrig skovbund og findes vildtvok­sende i Europa, Asien, Sydafrika og tropisk Amerika.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 2.683 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her