Logo

Skovmærke - Galium odoratum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Skovmærke - Galium odoratum

Skovmærke har hidtil været kendt un­der det botaniske slægtsnavn Asperula (latin asper = ru), en hentydning til de ru stængler; men den er nu af botani­kerne omdøbt til Galium.

De tørrede blade farves næsten sorte og afgiver da en ejendommelig mo­skusagtig lugt - heraf det andet danske navn: mysike. Det tredje danske navn, bukkar, er sammensat af bog og arve, altså en arve, som vokser mellem ned­faldne bog.

Skovmærke er en meget velkendt og udbredt, flerårig skovbundsplante med stærkt forgrenet jordstængel og talrige udløbere, der helt gennemvæver jord­bunden og medfører store sammen­hængende bestande. Den kommer først frem efter anemonernes blom­string. Stænglerne er 10-30 cm høje, oprette og firkantede. De bærer 8-10- tallige kranse af lancetformede blade, der i milde vintre kan være delvis stedsegrønne. De hvide blomster frem­kommer i midten af maj, og blomstrin­gen varer til midten af juni; de sidder i en endestillet, topformet eller halv­skærm lignende stand bestående af gen­tagne gange gaffeldelte kvaste. Kronen er tragtformet med dybt firfliget krave. De nødagtige delfrugter er næsten kug­lerunde og beklædt med krogformede børster.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 2.516 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her