Logo

Skovlilje - Cephalanthera

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Skovlilje - Cephalanthera

Skovlilje er statelige og i Danmark ret sjældne orkideer. Slægtsnavnet hidrø­rer fra græsk kefale = hoved og anthe­ra = støvknap og hentyder til, at støvknappen ligner et lille hoved, pla­ceret på en stilk oven på griffelstøtten. Skovlilje vokser især i lyse nåleskove på kalkholdig bund.

Hvor vore skovliljer ikke er fredede, som tilfældet er på Møns Klint, bør de sikres videre vækst ved, at man undla­der plukning eller opgravning, ligegyl­digt hvor fristende det end kan være at sikre sig en plante til sin egen have. Nyd orkideerne på deres naturlige voksested og lad dem være i fred!

 

Rød skovlilje (Cephalanthera rubra) er en sjælden orkide, som kun findes på Møns Klint og enkelte andre steder.

 

Arter:

Hvidgul skovlilje (Cephalanthe­ra damasonium) har hvidlige blomster, som er næsten skjult af bladene. Den hører hjemme i Mellemeuropa og findes i Danmark kun på Møns Klint og enkelte steder i Sydsjælland og på Falster.

 

Rød skovlilje (Cephalanthera rubra) er afbildet på tegningen forrest i denne artikel. Den har enlige, 30 cm høje stængler med lancetformede blade og røde blomster med hvidlig læbe. Den breder sig ved knopskydning fra rodsy­stemet. Den findes i Syd- og Mellem­europa og i Danmark på Møns Klint og nogle få andre steder.

 

Sværdskovlilje (Cephalanthera longifo­lia) er vildtvoksende i det meste af Europa. I Danmark er den næsten helt forsvundet, muligvis på grund af den moderne, intensive skovdrift. Den er kendetegnet ved de hvide, oprette blomster med en gul plet på den brede læbe. Den kendes fra hvidgul skovlilje ved at have smallere løvblade og korte støtteblade i blomsteraksene.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.282 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!