Logo

Snerle - Convolvulus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Snerle - Convolvulus

Convolvulus kommer af latin convolve­re = sammenslynge. De slyngende urter slynger til venstre i modsætning til f.eks. humle, der er højreslyngende. Bladene hos de slyngende arter er brede, spyd- eller pilformede; blom­sterne er ofte enlige eller sidder få sammen i bladhjørnerne. Hos de op­rette arter har bladene afsmalnet basis, og blomsterne kommer ofte mange sammen fra skudspidserne; blomsterne er oftest tragtformede, kronen er helt sammenvokset, og den enlige griffel har to frie ar.

 

Arter:

Agersnerle (Convolvulus arven­sis) er vildtvoksende i Danmark og almindelig på marker og i haver. Plan­ten er flerårig og overvintrer som lod­rette jordstængler og lange rødder, hvorfra der udvikles rodskud. De over­jordiske stængler er nedliggende eller slynger sig op omkring andre planter. Blomsterne er hvide eller sart lyserøde og sidder enkeltvis eller få sammen på lange stilke fra bladhjørnerne; de ud­folder sig kun i fuldt solskin og holder kun en dag. De er fremme i juni-­september. Planten er et besværligt ukrudt, som er næsten umuligt at ud­rydde, da et blot få mm langt rodstyk­ke danner en ny plante, oftest midt inde i de dyrkede planter i prydhaven og køkkenhaven.

 

Blå snerle (Convolvulus mauritanicus) er en halvbusk, som her i landet kun kan dyrkes i vinterhave eller koldhus. Blå snerle er vildtvoksende i Spanien og Nord­afrika og er ikke hårdfør i Danmark. Planten er flerårig; den har lange, tynde, nedliggende stængler og blå til purpurviolette, smukke blomster. Den vokser især på tørre steder. Dyrkes i koldhus.

 

Gærdesnerle (Convolvulus sepium eller Calystegia sepium) minder om ager­snerle, men har større forblade, der sidder op under blomsten. Blomster­stilkene er firkantede med 1 blomst på hver stilk. Kronen er snehvid eller bleg­rød, 5 cm i tværsnit. Planten er vildt­voksende i Danmark; den formerer sig ved underjordiske udløbere, og de overjordiske stængler danner ofte rød­der. I modsætning til agersnerlen, hvis blomster er vellugtende, er gærdesner­lens blomster uden duft.

 

Jomfruskørt (Convolvulus tricolor), se denne artikel.

 

Sølvsnerle (Convolvulus cneorum) er en lille busk, som ikke er hårdfør i Danmark. Den kan dyrkes i kold hus eller vinterhave. Sølvsnerle er vildtvoksende i Sydeuropa. Det er en lille busk, der ikke er hårdfør her i landet. Planten er tæt besat med grå­hvide, tiltrykte silkehår. Blomsterne anlægges i spidsen af skuddene og er samlet i små, tætte kvaste. Farven er hvid eller svagt lyserød. Dyrkes i koldhus.

 

Tragtsnerie (lmpomoea), se denne ar­tikel.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (6 stemmer)
Siden er blevet set 7.285 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Constance SpryDe sart pink, store, fyldte, skålformede, noget duftende blomster er samlet i stande. De...
• EgeskovDe pink blomster med en anelse duft er halvfyldte, skål­formede og samlet i store stande....
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!