Logo

Stenfrø - Lithospermum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Stenfrø - Lithospermum

Lithospermum kommer af græsk lithos = sten og sperma = frø og hentyder til de hårde, stenlignende delfrugter. Der er ca. 50 arter i slægten, hvoraf to er vildtvoksende i Danmark.

Vilde arter: Lægestenfrø (Lithosper­mum officinale) vokser mest på kalkrig jord og kan hos os træffes på solrige skrænter ved stranden eller i åbne kratskove. Planten er en staude, der bliver 40-80 cm høj med mange lancet­formede blade med fremtrædende ner­ver. Blomsterne er små, gullighvide og ret uanselige i modsætning til de hvide, skinnende, glatte delfrugter , der tidli­gere blev anvendt i medicinen mod

blære- og nyresten. Den blomstrer i juni-juli.

Rynket sten frø (Lithospermum arven­se) er mindre end lægestenfrø. Planten er i Danmark fortrinsvis et mark­ukrudt; den er overvintrende enårig med et rødt farvestof i roden. Stænglen er opret, optil grenet og med lancetfor­mede blade med utydelige nerver. Blomsten er hvid med blåligt kronrør. Delfrugterne er brune og rynkede. Blomstring i maj-juni.

Dyrkede arter: De dyrkede arter er af botanikerne opdelt i særlige slægter, mens de på dansk stadig kaldes stenfrø.

 

Stenfrø (Lithospermum purpureo-caeruleum) hedder nu Buglossoides. Blomsterne er først røde og bliver senere blå.

 

Buglossoides purpureo-caeruleum (tidli­gere Lithospermum purpureo-caerule­um) er vildtvoksende i Nordeuropa, en staude med nedliggende eller nedhæn­gende grene og opretvoksende blom­strende skud. De næsten ustilkede blomster er ret store, først røde, sene­re blålige; de udvikles i maj-juni. Lithodora diffusa (tidligere Lithosper­mum diffusum) er vildtvoksende i Syd­europa og er en halvbusk, 15-30 cm høj, med nedliggende stængler og gan­ske smalle, halvt stedsegrønne blade. Blomsterne er meget smukke, dybblå med rødviolet, og sidder i endestillede stande i maj-juli. Flere sorter dyrkes, bl.a. med hvide eller større, dybblå blomster. Den er ikke helt hårdfør i Danmark og kræver vinterdækning med granris, tørt løv og plasticfolie, men dyrkes bedst i koldhus.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.884 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os