Logo

Stenplanter 2

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Stenplanter 2

Sten og vand er i sig selv en smuk kombina­tion og giver mulighed for at dyrke mange af de sten- og mosebedsplanter, som det ellers kan være svært at finde en egnet plads til i haven.

Stenplanter er en fællesbetegnelse for alle de enårige urter, stauder og buske, som med fordel kan plantes i en sten­have, et stenbed eller på en støttemur. Hertil udvælger man fortrinsvis planter med et dybtgående rodnet og som hører hjemme i Alperne eller andre bjergegne i alle verdensdele. I naturen er de vænnet til ganske bestemte jord­bunds- og klimaforhold. Jorden er of­test veldrænet, og kun de færreste stenplanter tåler stående eller vedva­rende fugtighed; de overvintrer bedre under deres hjemlige, tykke snedyner end i den fugtige, danske vinter med stadig skiftende temperaturer. De sær­lig sarte stenplanter stiller helt spe­cielle krav: godt dræn, de rigtige sol­ og skygge forhold og vinterdækning med glas eller plastic mod for megen væde i den mørke årstid. Men ved siden af disse specielle stenplanter kan mange af havens sommerblomster, stauder og stedsegrønne eller løvfæl­dende småbuske anvendes som sten­planter. De er betydelig nemmere at dyrke; men er man først blevet »bidt« af stenplanternes forunderlige verden, begynder man snart at samle spænden­de arter sammen og tager mod den udfordring, som det er at dyrke disse bjergplanter i vort flade land.

 

Blandt de kønneste og mest taknemmelige stenplanter er mange arter og hybrider af stenbræk, her en Saxifraga arendsii-hybrid.

 

Husløg (Sempervivum) kræver en let og veldrænet jord.

 

Krognål (Alyssum saxatile) er ofte overvæl­dende, både i vækst og blomstring.

 

I Planteskemaer - Stenplanter er de mest almindelige stenplanter nævnt. Den nærmere be­skrivelse og omtale findes i artiklerne om de enkelte planter under deres danske navn.

Se også artiklerne Alpeplanter, For­årsløg, Morænebed, Stenbed og Støt­temure.
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.988 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Belle Amour.Blev opdaget af miss Nancy Lindsay i en klosterhave i Normandiet, formo­dentlig en...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os