Logo

Strandkål - Crambe maritima

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Strandkål - Crambe maritima

Slægtsnavnet Crambe er græsk og bety­der kål. Strandkål er vildtvoksende langs vore kyster og har i århundreder været anvendt som køkkenurt og som middel mod skørbug. Planten er en staude med tyk, stærkt forgrenet jord­stængel og udløbere. De store, smuk­ke, blå duggede blade har en sej og hård konsistens, og planten blev derfor tidligere kaldt hårdkål. De hvide blom­ster er samlet i en tæt top; frugten er uopspringende og delt i to led, hvoraf det øvre er kuglerundt med et frø, mens det nedre er lille og goldt.

 

Vækstkrav: Planten er nem at dyrke, og den er sund og meget hårdfør. Vokser bedst på en let sur jord og gerne en jord iblandet tang.

 

Pleje: Strandkål formeres ved frø eller ved rodstiklinger, der udplantes i marts-april. Stiklingerne plantes, så at den øvre del er dækket af ca. 1 cm jord og med afstanden 30-45 cm. Efter to år kan stilkene høstes i april-maj.

 

Anvendelse: Strandkål plantes sjæl­dent i danske haver, men dyrkes stadig en del i England, hvor de unge bladstil­ke bleges i lighed med asparges. Den er især i det tidlige forår en udmærket grønsag, der spises kogt.

 

Strandkål (Crambe maritima) tåler havgus og trives på sandet og stenet jord. I gamle dage var den en skattet grønsag.

 

Andre arter: Kæmpestrandkål (Cram­be cordifolia) fra Kaukasus kan blive 2 m høj. Blomsterstanden er rigt forgre­net og bærer talrige hvide, sødtduften­de blomster i maj-juni. Bladene er store, hjerteformede og groft tandede i randen. Bladfarven er grøn med en let violet tone. Planten kan anvendes som solitærplante og er særlig smuk på en baggrund af mørkegrønne stedsegrøn­ne træer eller buske.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.572 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os