Logo

Trædeplanter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Trædeplanter

Trædeplanter i mange farver er en glimrende plæne-erstatning. Her ses bakkenellike, gummipude, bidende stenurt, sæbeurt og tornnød.

 

Ingen planter trives bedre, fordi man træder på dem; men nogle tåler det bedre end andre, måske fordi de bedre tåler at blive klemt flade, måske fordi de vokser og breder sig så stærkt, at skaderne hurtigt udbedres. Man skal kunne færdes i sin have uden at efterla­de sig alt for tydelige fodspor, og man kan ikke anbringe sten og fliser over­alt. I stedet bruger man ofte græs. Blandt græs arterne findes de allermest hårdføre trædeplanter; det er næsten utroligt, hvad græsplanter overlever. Plæne græs andre steder end i plænen betragtes imidlertid som ukrudt; deri­mod er der andre planter, som er velset langs flisegange og trapper, mel­lem fugerne i terrassen eller som bund­dække i en »skovbund«. Planterne må imidlertid ikke gerne komme til at se afslidte ud, fordi man træder på dem; det opnås dels ved at vælge planter, som kan trives på stedet og tåler et vist slid, dels ved at lave fugerne lidt brede­re end normalt og lægge jordoverfla­den i fugen lidt lavere end stenene, så at planten kan »dukke sig« en anelse, når man træder på den. Man må heller ikke glemme, at planterne skal hente vand og næring fra den jord, de vokser i; det er meget få planter, der kan vokse i sand eller grus alene.

Til et voksested i fuld sol kan anbefales bidende stenurt (Sedum acre), draba (Draba sibirica), hestesko (Hippocrepis comosa), kællingetand (Lotus cornicu­latus), lyngfloks (Phlox subulata), no­rel (Minuartia graminifolia), timian (Thymus) og tornnød (Acaena).

I skygge trives bl.a. firkløft (Cotula coro­nopifolia) og firling (Sagina subulata).

I både sol og skygge trives brunelle (Prunella), fredløs (Lysimachia num­mularia), læbeløs (Ajuga reptans), træ­depude (Cotula squalida) og lave ærenpris (Veronica).

 

Se også artiklerne Bunddækkeplanter og de ovenfor nævnte planter under deres danske navn.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (11 stemmer)
Siden er blevet set 7.249 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her