Logo

Vibeæg - Fritillaria meleagris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vibeæg - Fritillaria meleagris

Fritillaria er afledt af latin fritil­lus = terningbæger og henviser til blomstens form; meleagris betyder per­lehøne, og dette navn har arten fået p.gr. af blomstens plettede eller ter­nede kronblade; det tyske navn Schachbrettblume (skakbrætblomst) og det danske navn vibeæg er opstået på samme måde. På svensk hedder planten kungsängslilja, fordi den på Kungsängen uden for Uppsala findes vildtvoksende i utrolige mængder, ef­ter traditionen indført af Linné. Den findes i store dele af Europa fra Eng­land til Kaukasus, hos os dog kun forvildet fra haver.

Vibeæg blomstrer i april-maj med en eller to hængende, klokkeformede blomster på hver af de spinkle stængler. De grønne blade er linjeformede, men fremkommer som regel sparsomt. Den er en af vore mest yndefulde forårsblomster, og hvor den befinder sig godt, breder den sig villigt. Vibeæg drives let i blomst sidst på vinteren, når man behandler den som krokus. Som afskåret er blomsten holdbar i indtil 3 uger.

 

Vibeæg (Fritillaria meleagris) har blomster, hvis tegning minder om vibens æg. En smuk, kortvarig forårsblomst.

 

Vækstkrav: Vibeæg kan godt vokse i almindelig havejord; men den trives bedst på en veldrænet, men noget fugtig surbund, hvorfor man bør give den rigeligt med tørvemel, der både har sur reaktion og holder godt på fugtigheden. Om foråret bør der van­des i tørre perioder.

 

Formering: Vibeæg kan formeres ved frø og frasortering af sideløg: men den har det bedst, når den får lov til at stå uforstyrret på samme sted en årrække.

 

Sorter:

'Alba' er renhvid med svagt grønlige tern; 'Aphrodite' er renhvid og kraftigtvoksende; 'Artemis' er pur­purrød med meget tydelige tern; 'Cha­ron' er mørkviolet; 'Pomona' er lang­stilket, hvid med violette tern; 'POSel­don' har meget store, purpurrosa blomster, 'Purpie King' er purpurrød, mens 'Saturnus' har store, lyst purpur­farvede blomster.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (37 stemmer)
Siden er blevet set 9.261 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1103219-04-2017 20:02:35 Lone Østengaard
Kan vibeægsløg sættes sammen med rohdendendronblomster i krukker,hvaler jeres erfaring.
150826-05-2012 17:44:42 Ilse
Skal man fjerne de små knupper der kommer i stedet for blomsten, ligesom på tulipaner. Eller gemme dem og så i jorden?

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her