Logo

Vinterkarse - Barbarea vulgaris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vinterkarse - Barbarea vulgaris

Vinterkarse har fået slægtsnavnet Bar­barea efter Skt. Barbara, en helgen, der for sin tros skyld blev henrettet; man mente tidligere, at Skt. Barbaras urt var god til at læge sår. Karse er et fælles­navn for mange planter inden for de korsblomstrede, og bladene har sam­me smag som havekarse og brøndkarse p.gr. af deres indhold af sennepsglyko­sider. Der findes ca. 12 arter, hvoraf et par er indslæbt og forvildet, og to er vildtvoksende i Norden.

Almindelig vinterkarse vokser som ukrudt på marker, enge og i moser og er udbredt i Europa, Nordafrika og Nordasien. Det er en to- til flerårig urt, der det 1. år udvikler en roset af langstilkede, lyreformede blade og det følgende år en opret, furet, 30-70 cm høj, bladbærende blomsterstængel. De nedre blade er lyreformede, mens de Øvre er ustilkede og ægformede med to lapper ved basis. De gule blomster er samlet i toppe og sammensat af oprette klaser. Frugterne er langskulpede uden næb; de er firkantede og ca. 3 cm lange.

 

Anvendelse: Rosetbladene blev tidlige anvendt som køkkenurt og blev især sidst på vinteren brugt som erstatning for kokleare i salat.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.737 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1176901-08-2017 13:31:53 Vibeke Poulsen
Kan anbefales. Sår sig selv, så man behøver bare at starte dem, så har man nye, så længe man vil.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Vil du boykotte noget fra Rusland?


Effektiv reklame - klik her