Logo

Wulfenia - Wulfenia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Wulfenia - Wulfenia

Wulfenia er opkaldt efter den østrigske botaniker von Wulfen (1728-1805). En af arterne, Wulfenia carinthiaca, den kamtiske Wulfenia, findes på et meget begrænset område i de østrigske, ju­goslaviske og italienske Alper, hvor man mener, at den er blevet »agterud­sejlet« i tertiærtiden, da isen trængte frem nordfra; den kärntiske Wulfenia skulle altså være en forhenværende tropisk eller subtropisk plante, som har haft modstandskraft nok til at overleve istidskulden. Det samme gæl­der Wulfenia baldaccii, som man sene­re har fundet i de albanske bjerge. Wulfenia har en tyk rodstok med en roset af store, aflange, rundtakkede, mørkegrønne blade, mens den 10-30 cm høje blomsterstilk bærer bitte små grønne blade og en tætblomstret, ensi­dig klase af blå eller rødlige blomster.

 

Vækstkrav: Wulfenia er bjergplanter, og nogle af arterne vokser bedst i en klippespalte, mens andre vokser på alpeenge eller i en skovbund. De fore­trækker halvskygge og trives bedst, når de har det temmelig fugtigt om som­meren og tørt om vinteren. Alle arter af Wulfenia er velegnede til det alpine hus; men de kan være vanskelige at fremskaffe. Formeringen sker ved frø eller deling; frøplanterne bør tilbringe de første år af deres liv under glas.

 

Wulfenia carinthiaca kan med held dyrkes på et beskyttet sted i stenbedet, men trives bedst i et koldhus.

 

Arter:

Wulfenia amherstiana stammer fra Himalaya og har små, blålilla blom­ster i juni-juli. Den bliver ca. 20 cm høj, og blomsterstilken er bladløs.

 

Wulfenia baldaccii har man først ret sent fundet i de albanske kalkbjerge; den bliver 10-15 cm høj og bærer kun enkelte små blåviolette blomster i maj-juni.

 

Wulfenia carinthiaca har blålilla blom­ster på ca. 30 cm høje stængler i maj­-juni. Det er en kraftig og frodig art og nok den bedste til et stenbed i Dan­mark; men alle Wulfenia-arter er liebhaverplanter, som kræver en særlig indsats.

 

Wulfenia orientalis fra Tyrkiet er en meget smuk art med mange store stilke i maj-juni. Den kan kun anbefales til alpint hus.

 

Wulfenia suendermannii er en vellyk­ket krydsning mellem de to europæiske arter Wulfenia carinthiaca og Wulfenia baldaccii. Den er rigt blomstrende og kraftigtvoksende, og hvis den kan fremskaffes, kan det anbefales at for­søge den i stenbedet.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.220 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Fellemberg - La Belle MarseillaiseEn bedårende rose, som spreder glæde langt ud på høsten, hvor løvet er lige så frisk grønt...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!