Logo

Yams - Dioscorea esculenta

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Yams - Dioscorea esculenta

Der findes 7-8 arter af yams, som dyrkes i tropeegne, hvor der falder regn i ca. 9 måneder om året. De kan dog også dyrkes i mere tørre egne, hvis der kan vandes; men udbyttet bliver ikke tilfredsstillende i forhold til f.eks. taro eller maniok. Navnet yams stam­mer fra det senegalske nyami = at spise.

Yams er en flerårig urt med indtil 2 m lange, krybende eller slyngende stæng­ler. Bladene er pilformede eller hjerte­dannede og ofte lappede. Blomsterne er små og uanselige og særkønnede. Planterne er oftest særbo. Toppen støt­tes i reglen med kraftige stænger, da det giver plads til flere planter på marken og letter renholdelsen af jor­den mellem de enkelte planter.

Yams formeres ved rod- eller knold­stykker, som plantes ud; 8-10 måneder senere kan der høstes 18-20 t knolde pr. ha i en god kultur. Knoldene er rige på stivelse, men indeholder kun meget lidt protein; de skal koges, inden de spises, da de indeholder et giftigt alka­loid (dioscorin), som ødelægges ved kogningen.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,4 (210 stemmer)
Siden er blevet set 7.688 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1181925-08-2017 09:27:08 ANDERS
HVORDAN HØSTER MAN DEM
192217-07-2011 20:46:27 Lise Kåg
hvordan ser knolden ud,jeg har købt en rod, og er tvivl om det er yams eller maniok

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?