Logo

Beskæring – Floribundaroser

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Floribundaroser, der også kaldes buketroser, har mange udsprungne blomster samtidig på samme skud, og de er kendt for deres frodige blomstring.

Denne velbeskårne floribundarose har mængder af nye, kraftige, ensartede skud og en rigdom af blomster.

 

Floribundaroser, der også kaldes buketroser, har mange udsprungne blomster samtidig på samme skud, og de er kendt for deres frodige blomstring. Selvom de fleste har blomster med forholdsvis få kronblade er der nogle af dem, som næsten ligner storblomstrede blomster med mange kronblade og mere spidse knopper. Hvis man er i tvivl, kan et godt rosenkatalog fortælle, om en bestemt sort er en floribundarose.

 

Artikel billede

Først fjernes skud, som sidder dårligt placeret, eller som er meget gamle og syge (vist med brun farve på tegningen). Så afkortes øvrige skud til ca. 45 cm over jorden) afhængig af sort.

 

Artikel billede

A. Floribundaroser ser ofte mere "forgrenede" ud end storblomstrede roser, afhængigt af hvordan de blev beskåret sidste år. Bliv Ikke forskrækket, hvis de tilsyneladende består af en forvirrende blanding af skud og torne. Når de usunde skud er fjernet, begynder man at beskære fra en ende af.

 

Artikel billede

B. Begynd med at fjerne døde eller syge skud (glem døde skudspidser, da de sandsynligvis vil blive fjernet med resten af skuddet senere). Fjern skuddet helt, hvis der er mange andre skud tilbage på planten, ellers til et punkt lige oven over en sund knop tæt ved jorden.

 

Artikel billede

C. Derefter fjernes alle skud. som krydser hinanden, eller som i øvrigt er dårligt placeret. Hvis nødvendigt fjernes skuddet helt, ellers skæres ved en knop, der peger i en bedre retning. Meget tynde skud fra grunden af busken fjernes.

 

Artikel billede

D. Skær hovedskuddene tilbage til ca. 45 cm, men vurder størrelse og vækstkraft med henblik på endelig højde.

 

Artikel billede

E. Der vil sandsynligvis være nogle lange sideskud til hovedskuddene. De afkortes med en til to trediedel af skuddets længde. Skær tilbage til en knop, som peger udad og ikke ind mod midten af busken.

 

Artikel billede

Sådan vil busken sandsynligvis komme til at se ud efter beskæring. Skelettet er allerede godt etableret og nyvækst vil hurtigt gengive planten sin sommerhøjde

 

UDVlD BLOMSTRINGSPERIODEN

Selvom buskene vil komme til at se mere uensartede ud i væksten, kan man udvide blomstringsperioden en smule ved at lade være med at beskære nogle af skuddene, De vil blomstre tidligere end de beskårne skud. Hvis man bruger denne metode, skal man sørge for at skære de ubeskårne skud tilbage næste år. Ingen skud bør være ubeskårne i mere end to år.

 

HVORNÅR DER SKAL BESKÆRES

Efterårs- og forårsbeskæring har hver deres fortalere. Et godt kompromis kan være at afkorte skuddene hos meget høje sorter med ca. halvdelen om efteråret, så evt. blæst ikke rokker planterne løse, Det er ikke nødvendigt ved kompakte sorter. De fleste foretrækker at beskære deres roser tidligt om foråret, men det bør gøres, før de nye blade er blevet alt for udviklede.

 

Artikel billede

Nogle floribundaroser og storblomstrede roser sætter lange skud som er meget udsatte for vindpåvirkning.

 

Artikel billede

Hvis man vil beskære om foråret, men bor hvor der er megen blæst eller på et udsat sted, afkortes de længste skud til ca. halv længde om efteråret.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (8 stemmer)
Siden er blevet set 2.493 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her