Logo

Beskæring - fjern problematiske skud

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Beskæring - fjern problematiske skud

Det kan være fornuftigt at beskære en plante for at fjerne potentielle problemer. For eksempel er det altid bedst at fjerne grene, som er dårligt placeret, eller som gnider sig op mod hinanden, eller som viser tegn på råd. Det er altid bedre at fjerne grenene før problemerne breder sig. Det tilsyneladende uskyldigt udseende enlige grønne skud på et broget plante kan, hvis det ikke fjernes, efterhånden komme til at dominere planten, og den kønne, brogede virkning vil gå tabt. Denne form for beskæring sker bedst som en del af en årlig kontrol af alle buske.

 

DØDE ELLER DØENDE SKUD

Skud, som er åbenlyst døde eller alvorligt syge, bør fjernes. De skæmmer busken. Døde planterester kan også fremme sygdomsangreb. Skær tilbage til sundt træ, helt tilbage til hovedstammen, hvis nødvendigt.

 

FORKERTE VINKLER ELLER SKUD SOM GNIDER MOD HINANDEN

Artikel billede

Den slags skud fjernes, mens de er unge, ellers kan de gnave hul på hinanden og give anledning til sygdomsangreb. De kan også gøre busken for tæt. Gamle ranglede skud bør fjernes, hvis de sidder forkert.

 

FJERN DØDE SKUDSPIDSER

Artikel billede

Døde skudspidser er et begreb og ses ikke så sjældent på ofte forholdsvis unge skud, der langsomt visner fra spidsen. For at undgå, at det spreder sig, skæres tilbage til lige oven over en knop på et sundt stykke af skuddet.

 

STANDS RÅDDET

Artikel billede

Hvad enten problemet viser sig på levende eller dødt træ, skal det fjernes, før skaden breder sig.

 

RÅD BOD PÅ VINTERSKADER

Artikel billede

A. Buske, der befinder sig lige på grænsen af fuld hårdførhed, kan skades af vinterkulden uden at gå til. Det er ofte den kolde blæst snarere end den lave temperatur, som er årsag til skaden, hvor det er de unge skudspidser, der bliver brune og måske dør.

 

Artikel billede

B. Om foråret fjernes de kuldeskadede skud. Det er ofte tilstrækkeligt at fjerne den skadede skudspids. Det pynter på buskens udseende, og ny vækst vil hurtigt skjule hullet efter beskæringen.

 

Artikel billede

C. Busken kommer sig hurtigt, når de skadede dele er fjernet.

 

PAS PÅ VILDSKUD

Vær opmærksom på de problemer, som kan følge med vildskud. De kan påvirke podede planter - roser og syrener er almindelige eksempler. Et vildskud er et skud, som kommer fra grundstammen, sædvanligvis under jordoverfladen; det vil normalt have blade, som er forskellige (for roser kan farven variere, og der kan være flere småblade), men fra planter som rododendron og syren genkender man måske ikke et vildskud, før det sætter en forkert blomst.

Hvis vildskuddene får lov at forblive på planten, vil de med tiden ofte komme til at dominere den. Fjern vildskuddene helt. Det kan indebære, at noget af jorden først må fjernes.

 

PAS PÅ "ALMINDELlGE" SKUD

Artikel billede

Kontroller brogede planter så de ikke "slår tilbage" (udvikler skud med udelukkende grønne grene). Hvis sådanne grønne skud får lov at forblive på planten. vil de gradvis komme til at dominere den, da de normalt er mere kraftigtvoksende. For nogle få planter. som Elaeagnus pungens 'Maculata' udvikler de brogede blade sig kun fuldt ud, når bladene bliver ældre, så pas på med ikke at være for hurtig i dette tilfælde.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (12 stemmer)
Siden er blevet set 5.092 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her