Logo

Beskæring - tilbageskæring til en grundform

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Beskæring - tilbageskæring til en grundform

Buddleja i al sin pragt. De nye skud vokser hurtigt, og i løbet af få måneder bliver de lige så høje som her og blomstrer rigt. De er meget kønnere, end når der kun er få blomster på en ranglet plante.

 

Hvis du har undret dig over, hvorfor din sommerfuglebusk, Buddleja davidii, kun har nogle få blomster højt oppe på et langt, ranglet skud, selvom din nabos plante er kompakt og fyldt med blomster i øjenhøjde, er det på grund af beskæringen. Buske, som blomstrer på skud, der udvikles i det indeværende år, vil blive mere og mere ranglede i årenes løb, og blomsterne rækker efterhånden helt op mod skyerne. Hvis denne slags buske skæres hårdt tilbage om vinteren, vil de stadig blomstre flot, men på de nye skud, som udvikles

tættere ved jorden. Det er en virkelig nem metode, så forsøg den og glæd dig over resultatet.

Artikel billede

Skær kraftigt tilbage til grundformen, lige over skelettet af gammelt, mørkere og mere hårdt træ. Det fremmer ny skududvikling og giver en mere kompakt vækst.

 

Artikel billede

A. Disse gamle skud viser, hvor stor tilvæksten kan være på en sæson hos en plante, som blev beskåret forrige forår. Nogle af de døde blomsterstande kan stadig ses og viser, at planten er kompakt.

 

Artikel billede

B. Man skærer simpelthen al nyvæksten tilbage til ca. 5 cm over forrige års skud.

Tag det roligt, selvom det ser voldsomt ud. Der vil hurtigt komme nye kraftige skud til erstatning for dem, der fjernes.

 

Artikel billede

C. Skær lige oven over en knop. Skær så vidt muligt over knopper. der vender udad, for at give en mere busket virkning. De fleste af skuddene skæres tilbage til ca. 5 cm over forrige års vækst, men hvis busken er meget gammel og tæt, fjernes et eller to skud tæt ved jorden

 

Artikel billede

D. Sådan kommer en plante, som er skåret tilbage til lige over skelettet af de gamle skud, til at se ud. Når den er beskåret, skal den helst ikke være mere end 90 cm høj, gerne mindre.

 

Artikel billede

Man kan gøre planterne endnu kortere ved at skære de gamle skud tilbage til tæt over jorden. Der sættes normalt ret villigt nye skud fra den nederste del af stænglerne. Hvis beskæringen udsættes til tidligt på foråret er de nye skud måske allerede synlige. Beskæringen kan foretages på alle tidspunkter i hvileperioden, men sen vinter og tidligt forår er meget almindeligt.

 

BEGYND TIDLIGT

Det kan være vanskeligt at forbedre en meget gammel og forsømt plante, selvom man kan forsøge at skære den tilbage tillige over jorden. Det er dog meget bedre at begynde beskæringen af busken, mens den er ung, så den aldrig bliver så forveddet og forsømt. Beskæringen kan begynde første forår efter plantningen.

 

BUSKE, SOM DET ER VÆRD AT FORSØGE SIG MED

Buske, som reagerer godt på denne kraftige beskæring er:

Sommerfugle busk, Buddleja davidii

Have-hortensia, Hydrangea paniculata

Druehyld, Sambucus racemosa 'Plumosa Aurea'.

 

Artikel billede

Sambucus racemosa 'Plumosa Aurea' dyrkes hovedsageligt på grund af sit løv.

Kraftig beskæring om foråret vil give et syn som dette midt på sommeren.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (49 stemmer)
Siden er blevet set 12.976 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
354012-09-2012 11:29:43 Fru Holgaard
Tusind tak, det var lige den oplysning jeg ikke vidste jeg havde brug for :-)
354109-09-2012 10:54:29 Martin Duus
Fint og instruktivt

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her